De ce fac profesorii grevă acum. Pîrvulescu: Știind relațiile tradiționale pe care PSD le are cu sindicatele, văd o strategie
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat la Digi24 că situația de criză în care a ajuns educația are rădăcini încă din comunism, când foarte mulți studenți se îndreptau spre Politehnică, nu spre educație, din cauza salariilor. În opinia lui, problema cu greva din educație este momentul ales: "Știind relațiile tradiționale pe care PSD le are cu sindicatele nu ne putem gândi că nu a fost și o inițiativă din această zonă".
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
"Și acum, absolvenții de pedagogie abandonează domeniul din cauza salariilor, dar și al gradului de birocratizare și de politizare.
Doar cei care se mulțumesc cu puțin rămân în educație, iar asta se vede.
Problema cu această grevă este momentul ales. Suntem înaintea examenelor, sigur, e un moment oportun pentru sindicate să facă presiuni asupra Guvernului, dar, atunci când se realizează o schimbare de guvern, când suntem într-o situație geopolitică proastă, când se discută despre o lege a salarizării în care ar trebui să se discute și despre educație, nu înțeleg logica acestor lucruri. Nu mă pot gîndi că există, indiferent de ce spun liderii de sindicat, un motiv politic în această încercare. Văd o strategie în acest moment ales.
Știind relațiile tradiționale pe care PSD le are cu sindicatele nu ne putem gândi că nu a fost și o inițiativă din această zonă. Chiar dacă sindicaliștii vor respinge orice manevră politică, ea îmi apare ca fiind o evidență. E o grevă care destabilizează întreg sistemul, nu doar educația. E in interesul profesorilor, al celor care vor măriri salariale? Pentru că după această grevă, imaginea României ca țară stabilă se va fi deteriorat. Nu cred că după această grevă vor putea să crească salariile foarte mult, pentru că costurile, pentru dobânzi, de exemplu, având în vedere situația bugetului României vor fi din ce în ce mai mari.
Rezolvarea de către acest guvern a situației e cvasi-imposibilă, pentru că e o reformă a salarizării care trebuie realizată, în care se poate discuta și despre salariul profesorilor, dar lucrurile sunt diferite. În învățământul universitar nu se plătesc salarii, ci alocații per student, iar acolo e vorba de creșterea alocației per student, din care rezultă și eventuale creșteri salariale", a declarat Cristian Pîrvulescu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News