Live

Controversa BAC-ului devansat. Nicolae Manolescu: „Ca elev aș putea da în judecată școala”

Data actualizării: Data publicării:

Săptămâna aceasta am fost martorii unui nou experiment în educaţie. Aproape 180 de mii de liceeni de clasa a XII-a au început probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat. Dar, potrivit legislaţiei, pot intra în examen doar absolvenţii de liceu. Iar profesorii spun că ar putea exista situaţii în care nu toţi şcolarii vor promova 12 clase.

„Cred că fiecare ministru, când vine, are conştiinţa că nu va sta mult în scaun şi atunci încearcă să ia măsuri administrative altfel decât cel anterior (...) Toţi au luat măsuri de genul... cum să dăm altfel Bacul, Capacitatea, ca să le rămână numele”, spune  Oana Moraru, expert în educaţie.

„Ca elev eu aş putea să dau în judecată şcoala, pentru că eu m-am pregătit pentru un bacalaureat care are loc în iunie. Ma iei cu patru luni mai devreme...N-am avut timp să învăţ.(...) Îmi e încălcat dreptul”, spune profesorul Nicolae Manolescu, istoric literar.

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba română și limba maternă nu le-a dat prea mari bătăi de cap elevilor. Subiectele sunt concepute pentru a putea fi rezolvate în maximum 15 minute. De picat, nu pică nimeni: calificativele sunt „experimentat”, „avansat” sau „mediu”.

„Nu prea am învăţat. E ok... Nu-mi fac griji”, spune un elev.

„Am avut textul epistolar.  Am avut nişte emoţii, dar a trecut cu bine”, mărturisește o elevă de clasa a XII-a din Constanța.

„A fost subiect despre Observator lyceum şi a trebuit să scriu despre el, a fost pe baza textului. (Reporter: Ce calificativ ţi-au dat?) Cel mai mare, excelent mi se pare”, arată un alt elev.

Aceeași impresie de lejeritate este și la Brașov. „Dacă învăţai măcar minimul de care aveai nevoie nu prea aveai cum să nu ştii”, spune un tânăr. 

„Sunt lucruri pe care le ştii din cultura ta generală şi la care poţi să răspunzi fără nicio problemă”, explică un altul.

Cei mai mulţi elevi sunt bucuroşi că scapă de-un stres. Spun că aşa vor avea mai mult timp să se pregătească pentru examenele din vară.

„E mai bine că o să mai fim mai liberi atunci când avem scrisul. Mă simt pregătit”, spune un elev din București.

„Sunt pregătită, dar am puţine emoţii”, mărturisește o fată.

- Iar faptul că le susţineţi acum în februarie cum ţi se pare?

- Puţin deplasat pentru că e puţin cam devreme, dar e ok, scăpăm în vară de o grijă, spune ea.

„E o măsură luată în timpul anului şcolar pe o structură stabilită dinainte, prin lege, şi acum vine un ministru şi o dă peste cap. E o prostie”, spune însă criticul literar Nicolae Manolescu.

Sindicaliştii spun, însă, că examenul este ilegal, câtă vreme participă la el tineri care nu sunt, încă, absolvenţi de liceu.

Te înscrii în momentul în care ai terminat cursurile învăţământului liceal. În luna februarie tu nu ai terminat, nici nu ai parcurs programa educatională. Poţi să ai surpriza să fii corijent în momentul de faţă şi aici sunt răspunsuri pe care Ministerul Educaţiei nu le-a dat la întrebarea dacă intră la competenţe, pentru că poţi fi corijent acum şi să termini cursurile liceale fără corijenţă”, spune Marius Nistor, de la Federația sindicală „Spiru Haret”.

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, îşi susţine în continuare ideea. „Nu se face nicio ilegalitate. Se ştie foarte bine că la aceste competenţe nu pică nimeni. Fapt pentru care eu cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe semestrul al doilea, să se recupereze elevii din clasa a XII-a în aşa fel încât să aibă rezultate foarte bune la probele scrise”, a declarat Liviu Pop.

Și dacă tot nu pică nimeni la aceste competențe, s-ar putea pune întrebarea de ce mai constituie probe de Bac?

Eu cred că ăştia urăsc şcoala pe care au făcut-o ei înşişi şi-atunci au zis că a venit momentul să vă învăţăm minte pe voi, dascăli și ce-oți mai fi pe-acolo pe la școală”, este concluzia la care a ajuns Nicolae Manolescu.

Următoarele probe vor fi cele de competenţe digitale. Prima etapă a Bacalaureatului se va încheia cu proba orală la o limbă străină, care va avea loc pe 21 şi 22 februarie. Probele scrise vor debuta, ca şi până acum, în iunie, după finalizarea studiilor liceale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu

Liviu Pop şi Ilan Laufer au organizat Congresul de Fuziune prin Absorbţie, „în vederea câştigării tuturor alegerilor din 2024”

17 ani de închisoare pentru ucigașul pădurarului Liviu Pop

Partenerii noștri