Live

Contestații la Evaluarea Națională 2024. Când se depun și cum arată cererea-tip care trebuie completată de elevi

Data publicării:
Rezultate la Evaluarea Națională 2024. FOTO: Getty Images

Elevii care au susținut Evaluarea Națională și nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestație după afișarea rezultatelor. Nota obţinută după contestație este cea definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota primită inițial, precizează Metodologia de organizare a examenului în 2024.

Când se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2024 și când se afișează rezultatele finale

3 iulie  - Afişarea rezultatelor înaintea (până la ora 14.00) contestaţiilor

3 iulie - Depunerea contestaţiilor (ora 16.00 - ora 19.00)

4 iulie - Depunerea contestaţiilor (ora 8.00 - ora 12.00)

4 iulie - 9 iulie -  Soluţionarea contestaţiilor

9 iulie -  Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Cum se calculează media la Evaluarea Națională 2024

Articolul 11 explică cum se calculează media care va reprezenta nota finală obținută de candidații care au susținut Evaluarea Națională în 2024.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

 În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare.

Nota acordată de cea dea doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale va transmite comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti modelul borderoului de evaluare care va fi utilizat în centrele zonale de evaluare şi în centrul de contestaţii judeţean/al municipiului Bucureşti, anexă la procedura specifică evaluării naţionale.

Modelul cererii-tip pentru contestația la Evaluarea Națională 2024

FOTO: Școala Gimnazială Domnița Maria din Bacău

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale va transmite comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti anexe la procedura specifică evaluării naţionale: cererea-tip pentru depunerea contestaţiei şi declaraţia-tip.

Comisiile din unităţile de învăţământ - centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestaţii ale candidaţilor anonimizaţi şi o afişează, conform calendarului, cu semnătura preşedintelui şi a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unităţii de învăţământ şi pe website-ul acesteia.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Modelele de subiecte și baremele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025 au fost publicate

9 septembrie, prima zi de școală. Noutăți pentru elevi și părinți în anul școlar 2024-2025

Calendar Evaluare Națională 2025. Prima probă va începe pe 23 iunie, la Limba și Literatura Română

Deca anunță zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat: „Am ţinut cont de propunerile primite”

Partenerii noștri