Live

Cîmpeanu: Testele ar putea ajunge la elevi într-o săptămână, două. 54 de școli din capitală se vor închide, nu au 60% personal vaccinat

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți seara, la Digi24, despre reluarea cursurilor chiar la începutul apariției valului 5 al pandemiei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți seara, la Digi24, despre reluarea cursurilor chiar la începutul apariției valului 5 al pandemiei. Siguranță totală nu există, totuși nu sunt motive pentru închiderea școlilor, a explicat Cîmpeanu. Ministrul spune că testele pentru elevi ar putea ajunge în școli într-o săptămână sau două. Cîmpeanu a vorbit și despre unitățile de învățământ care se vor închide în orașele cu incidență de peste 3 la mie, unde rata de vaccinare a personalului nu a atins pragul de 60%. Doar în București sunt 54 de școli care ar putea trece în online săptămâna viitoare.

„Ar fi fost bine să existe și teste în școli. Vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care de la una s-a ajuns la trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli. Din fericire, înțeleg că blocată fiind licitația la lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„E important să fie aceste. 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult față de 111 cazuri confirmate din 13 milioane. Înseamnă că elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau, cu utilizarea acestor teste. Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”, a mai precizat acesta.

Ieri erau 456 de mii de elevi vaccinați. Ne apropiem de 40%, știut fiind faptul că avem și acea categorie de 12-15 ani în care avem doar 137 de mii de elevi vaccinați, pentru că vaccinarea a fost posibilă mai târziu pentru această categorie de vârstă”, a adăugat ministrul.

Cîmpeanu spune că regulile anti-COVID sunt respectate mai mult în interiorul școlilor decât în alte părți. Totuși, nimeni nu poate garanta că elevii nu se vor infecta, dar acest lucru nu trebuie să ducă la închiderea unităților de învățământ, precizează demnitarul.

„Siguranță totală nu există. Apreciez împreună cu Ministerul Sănătății și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu recunoaște că Omicron poate să provoace mai multe îmbolnăviri însă consideră că, în general, copiii nu dezvoltă forme grave. Unii specialiști spun că seamănă mai mult cu o formă de gripă, a fost explicația ministrului.

Acum este valabil ordinul de ministru Educație/Sănătate din timpul valului 4, precizează Sorin Cîmpeanu. Deci se raportează la pragul de 3 la mie. „Sub 3 la mie școala se derulează cu prezență fizică, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”, spune acesta.

După regulile în vigoare astăzi, 54 de școli din București se vor închide, pentru că nu au ajuns la pragul de 60% din personal vaccinat, spune Sorin Cîmpeanu: „În București, săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența, acele 54 de școli care nu au rata de vaccinare vineri, pentru că ziua de raportare este vineri, de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online. Sunt multe școli unde și o persoană sau două dacă s-ar vaccina, ar depăși pragul de 60%”.

Mai multe amănunte despre aceste subiecte aflați din materialul video.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Ligia Deca evită să răspundă la întrebările despre problemele din școlile sanitare: Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani

Șefa CNAS sugerează nevoia unei campanii de informare în privința vaccinării. „Dacă l-am informat i-am luat dreptul de a zice nu știu”

Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale

Partenerii noștri