Live

Cîmpeanu anunţă "acorduri fără precedent" cu studenții, inclusiv pe o reducere de 65% la tren. Studenții spun că sunt indignaţi

Data actualizării: Data publicării:
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că discuțiile cu studenții au ajuns la "rezultate fără precedent" în istoria consultărilor. Printre propunerile despre care spune că au fost agreate se află și cea privind o reducere cu 65% pentru transportul cu trenul. Studenții ceruseră o reducere de 90% și se declară indignați de rezultatul discuțiilor.

Discuțiile cu studenții au avut loc luni. Sorin Cîmpeanu precizează că au fost agreate opt propuneri.

Prima se referă la asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele cinci federaţii studenţeşti reprezentative la nivel naţional în fiecare dintre cele şase comisii consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei, prin desemnarea câte unui membru cu statut de invitat permanent.

Alte propuneri agreate vizează dreptul studenţilor de a convoca şedinţe extraordinare ale Senatului universitar şi creşterea reducerilor pentru transportul intern feroviar şi naval al studenţilor, de la 50% la 65%.

"Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenţii înmatriculaţi la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport", se menţionează în postare.

S-a agreat, totodată, creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum şi costurile cu asigurarea mesei în cantinele studenţeşti, dar şi consolidarea cadrului legal, astfel încât universităţile să poată acorda ajutoare sociale şi burse speciale, îndeosebi pentru participarea la acţiuni de voluntariat, mai spune ministrul.

Creşterea cu cel puţin 30% a finanţării de bază pentru studenţii înmatriculaţi în domeniile STIM (ştiinţe-tehnologie - inginerie - matematică) şi clarificarea prevederilor din domeniul învăţământului superior medical privind organizarea pregătirii în rezidenţiat sunt alte două propuneri asupra cărora părţile au căzut de acord.

Potrivit ministrului Educației, s-a convenit, totodată, asupra elaborării la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior a unei strategii specifice care să asigure o integrare aplicată a măsurilor cuprinse în Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2021-2027, se mai arată în postarea ministrului Educaţiei.

Studenții: Ministerul Educației ne ignoră și tratează propunerile noastre cu superficialitate

"Remarcăm cu indignare că, inclusiv în ultimele zile de consultări, Ministerul Educației alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, continuă să ne ignore solicitările și tratează cu superficialitate propunerile federației. Astăzi, în cadrul unei negocieri care s-a dovedit a fi de formă, cu reprezentanții Ministerului Educației, delegații ANOSR au susținut o parte dintre amendamentele transmise, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă, sub diferite pretexte.

În acest context, subliniem imperativ necesitatea unor noi consultări, astfel încât să poată exista o dezbatere reală asupra propunerilor federației. Tragem un ultim semnal de alarmă cu privire la nevoia ca amendamentele propuse de ANOSR să fie cu adevărat analizate și negociate cu Ministerul Educației", a transmis ANOSR.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii buni la învățătură pot promova doi ani de studii într-un singur an școlar. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Începe al treilea modul de cursuri pentru elevi. Când este programată vacanța de schi din februarie pentru fiecare județ din România

Ce spune ministrul Educației despre introducerea de materii noi. „Hai să predăm un pic altfel”

Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Partenerii noștri