Live

Cât costă educația „gratuită” din România? Sacrificiul unei mame pentru a-și trimite la școală copilul cu cancer în remisie

Data actualizării: Data publicării:
Riana își face lecțiile

Pentru educația copiilor, părinții sunt dispuși să facă sacrificii enorme. Există însă multe familii care sunt puse în situația de a renunța la o parte din banii de mâncare pentru a cumpăra caiete. Mirela Apostoiu își crește singură copiii cu mai puțin de 2.000 de lei pe lună: o fetiță de 8 ani și doi băieți mai mari.

Mirela Apostoiu își crește trei copii cu 2.000 de lei

Mirela Apostoiu ne arată și ne explică, înghițindu-și lacrimile: „70 de lei două auxiliare, matematică și română. Le-au dat două caiete de lucru și au spus că atât costă. Și trebuie să dau, copilul trebuie să meargă cu cerințele de la școală”.

Riana și mama ei

Riana a fost diagnosticată cu cancer, dar boala este acum în remisie. Face însă tratamente, care costă.

Mama ei nu și-a permis să îi cumpere anul acesta haine și încălțări noi.

Mama ține în mână pantofii și ni-i arată: „Uitați. Aici erau dezlipiți și le-am dat cu Țac Pac. Nu s-au lipit chiar cum trebuie. Sunt cei de anul trecut. Îi mai sunt buni, că iau întotdeauna mai mari. A zis că sunt mari, dar am spus: lasă, mamă, că îi strângem aici cu ariciul. Și îi sunt buni”.

Pantofii de sport ai Rianei sunt cei de anul trecut. S-au dezlipit, dar mama i-a reparat

„A avut probleme de sănătate fetița și din această cauză a trebuit să renunț la serviciu, a trebuit să mă ocup de ea și să fiu internată, să facă chimioterapie”, povestește Mirela Apostoiu.

„Nu-mi pot permite să își ia tot ce își doresc copiii. Sunt destul de scumpe, un ghiozdan costă 70 de lei, un caiet - trebuie să fie mai bune și costă foarte mult. În jur de 1.000 de lei pentru strictul necesar”, a calculat mama.  „Ghiozdanul e cel vechi, nu am mai cumpărat ghiozdan anul acesta, treningul pentru echipamentul de sport, adidași. Are tot adidașii vechi fetița”, spune Mirela Apostoiu. „Este greu, pentru că se scumpesc, salariile rămân pe loc”, oftează ea îngrijorată.

Cât îl costă pe un părinte școala copilului?

Îl ţineţi minte, probabil, pe fostul ministru al Educației Liviu Pop care spunea că învățământul este gratuit pentru că elevul nu plătește nimic: statul asigură o parte din gratuitate, părintele alta. Reporterii Digi24 au calculat cât costă, de fapt, învățământul gratuit. Pentru un copil de gimnaziu, părinții au nevoie de cel puțin 900 de lei şi asta dacă aleg cele mai ieftine rechizite. Altfel, cheltuielile pot să depășească ușor 2.000 de lei, fără să punem la socoteală meditațiile.

La începutul anului școlar părinții sunt nevoiți să investească sume consistente, pe care le simt la buget. Iată o listă cu strictul necesar. Am ales produsele cele mai ieftine: un ghiozdan, caiete de mai multe tipuri, bloc de desen, un penar cu creioane și pixuri, dar și materiale și manuale auxiliare.Ar trebui să mai adăugăm la calculul nostru hainele pentru scoală, încălțămintea și echipamentul de sport.

- haine școală: 70-160 RON

- încălțăminte: 40-200 RON

- echipament sportiv: 120-300 RON

În total, rechizitele și hainele costă cel puțin 433 de lei. Părinții care își permit să aleagă produse de o calitate mai bună ajung să plătească pentru aceeași listă de câteva ori mai mult, iar costul mediu pentru aceste produse ajunge la aproape 1.200 de lei.

Mai mult, în timpul anului școlar trebuie cumpărate alte caiete și noi materiale pentru studiu.  Asta înseamnă cheltuieli suplimentare de cel puțin 100 de lei.

Pe lângă toate acestea, apar și alte costuri: fondul clasei, concursuri și excursii, cadouri pentru profesori. Așa că mai tăiem din bugetul familiei între 400 și 775 de lei.

Tragem linie și ajungem la concluzia că până și o familie care are un buget foarte mic trebuie să plătească pentru copilul care merge la școală cel puțin 932 de lei.

Dacă părinții cumpără produse puțin mai scumpe, media cheltuielilor este de peste 2.000 de lei.

1. CHELTUIELI RECHIZITE ȘI HAINE LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR: COST MINIM 433 RON / COST MEDIU 1158.5 RON

2. CHELTUIELI RECHIZITE ÎN TIMPUL ANULUI ŞCOLAR: COST MINIM 99 RON / COST MEDIU 163.5 RON

3. FONDUL CLASEI: COST MINIM 50 RON / COST MEDIU 150 RON

4. CONCURSURI și EXCURSII: COST MINIM 200 RON / COST MEDIU 400 RON

5. CADOURI PENTRU PROFESORI: COST MINIM 150 RON / COST MEDIU 225 RON.

TOTAL ANUAL: COST MINIM 932 RON / COST MEDIU 2097 RON

Fiecare părinte știe foarte bine cât cheltuiește pentru învățământul gratuit al copilului său.

- Cât ați dat anul acesta pe rechizite?

- 500-600 de lei, cam așa, spune un părinte.

- Cu tot cu uniformă și ce am mai dat până în prezent, undeva la 1500 de lei, ne spune un altul.

- Dacă includ și hăinuțe, și ghiozdanel, și tot ce înseamnă rechizite, cred că ne ducem pe undeva pe la 1.000 de lei de copil, cel puțin, spune o mămică.

Cât se cheltuiește pe meditații

Să nu uităm, însă, de meditații. Cea mai ieftină ședintă costă 25 de lei. Iar costul mediu este de 70 de lei.

Asta înseamnă alte cheltuieli: între 850 și 2.380 de lei pe an.

Dar în cazul în care un copil este meditat la două materii, să zicem engleză și matematică, atunci ajungem la un buget pentru pregătire suplimentară care începe de la 1.700 de lei, dar poate depăși 4.760 de lei pe an. 

Ce spun experții în educație

Învățământul nu cred că a fost gratuit niciodată, pentru că întotdeauna părinții au putut să facă diferența, în orice sistem de educație părinții pot să facă diferența. Problema actualului sistem e că cheltuielile se duc la cer și diferența între acei copii care pot să își permită o educație de calitate prin eforturile părinților lor și ceilalți copii crește în fiecare an”, spune Daniela Vișoianu, expert în educație.

Nici părinții cu copii la grădiniță nu sunt scutiți de cheltuieli.

- Rechizite, jucării..., ne explică o tânără, în magazin, ce trebuie să cumpere pentru copilul său.

- Se plătesc astea la grădiniță? Și cam cât plătiți pe an? Sunteți la o grădiniță privată sau de stat?

- La o grădiniță de stat. Mâncarea în jur de 450 lei pe lună. Rechizitele și jucăriile în jur de 1500 de lei într-un an.

Destul de scump, chiar dacă e la stat!

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Copiii nevoiași îl așteaptă pe Moș Crăciun. 10.000 dintre ei vor primi cadouri, și anul acesta, cu ajutorul unui preot din Iași

Bani pentru stomatolog în mediile defavorizate. Ce sumă ar urma să primească familiile cu copii. „Este infimă”

Cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2025. Ce poți cumpăra astăzi cu banii primiți de la stat. „E foarte greu!”

Daniel Băluță, despre meditațiile lui Ciolacu la economie: Își perfecționează cunoștințele, este un lucru de apreciat

Partenerii noștri