Live

Ar putea fi o soluție reintroducerea exmatriculării în cazul „copiilor-problemă”? Ce spun părinții

Data publicării:
Părinții vor ca exmatricularea „copiilor-problemă” să fie din nou posibilă, însă profesorii și psihologii sunt rezervați. Foto: Captură Digi24 TV

Părinții vor ca exmatricularea „copiilor-problemă” să fie din nou posibilă, însă profesorii și psihologii sunt rezervați. Deocamdată, ministrul Educației a anunțat că elevii ar putea fi verificați dacă intră în școală cu obiecte periculoase sau substanțe interzise. Însă, până să fie modificată legea în acest sens, sunt doar discuții la Educație, în colaborare cu ministerul de Justiție și cel al Afacerilor Interne.

Odată cu eliminarea exmatriculării din regulamentul școlar, singurele sancțiuni pentru elevi au rămas observația profesorilor, mustrarea scrisă, retragerea bursei și mutarea la o altă clasă. Măsuri considerate mult prea blânde, în contextul violențelor din școli, din ultima perioadă.

Reporter: Este, sau nu, exmatricularea o soluție?
Daniela Dolejan, părinte: Eu zic că este. Pentru că trebuie să dai un exemplu și să-ți asumi o consecință a unui fapt. Dacă nu-l exmatriculezi nici când se lasă cu sânge la propriu, cei din spatele lui ce vor considera?! „Hai, mă, că ăla n-a pățit nimic, putem să ne ducem să omorâm tot”. Ce o să urmeze?! Un val de ucideri în școală?!
Bărbat: Exmatricularea sau niște pedepse mai aspre. La orice pas este pericol, mai ales că sunt copiii cu bani, anturajul îi atrage și pe cei fără bani.

Până la exmatriculare, însă, trebuie rezolvate problemele de fond, spun specialiștii.

Citiți și: 

Elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză a fost arestat

Doi elevi de 13 ani din Prahova sunt acuzați că au hărţuit sexual o profesoară și au postat imaginile pe internet

Marius Nistor, reprezentant FSE: Dacă vreau să reinstitui disciplină și rigoare, am nevoie de altceva: de consilieri, psihologi, ai nevoie și de o finanțare corespunzătoare. Vorbim și de regulamentele interne, care ar trebui respectate. Am nevoie și de paznici în unitățile de învățământ. Pot fi detectoare utilizate pentru detectarea acelor arme albe introduse în unitățile de învățământ.

Marian Dobre, psiholog: Copiii ăștia, după ce au fost exmatriculați, intră în societate și sunt posibilii viitori infractori.

Deocamdată, minorii ar putea fi verificați dacă intră în școală cu substanțe interzise sau obiecte periculoase, spune ministrul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației: Am discutat cu colegii din guvern, MAI, Justiție să vedem dacă e nevoie de modificări legislative, astfel încât atunci când avem o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii.

Doar în perioada 2021-2022, peste zece mii de acte de violență au avut loc în școlile din toată țara, cele mai multe în Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti.

Reporter: Ana-Maria Tuică / Operator: Floin Dizanov

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Educaţiei anunță în ce condiții se pot suspenda cursurile luni din cauza alegerilor

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Avarie majoră în Craiova. Peste 100.000 de oameni au rămas fără apă și căldură, în timp ce activitatea Uzinei Ford a fost sistată brusc

Partenerii noștri