Live

Două misiuni UE, conduse de militari români. Cine va prelua comanda EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina

Data publicării:
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004. Sursa foto: Profimedia Images

Generalul-maior Florin Barbu va prelua, în luna ianuarie, funcția de comandant al EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, unde România este cel mai important contribuitor cu trupe, anunță MApN. România deține și comanda misiunii Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA).

Astfel, din cele nouă operații și misiuni militare desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene la care contribuie cu efective și tehnică militară, România va exercita, simultan, comanda a două dintre acestea, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Pentru a sprijini suplimentar eforturile conjugate în cadrul operației din Bosnia și Herțegovina (BiH), Forțele Armate Române au dislocat suplimentar, începând cu data de 8 ianuarie, detașamentul „Dacian Pumas", constituit din aproximativ 100 de militari și 4 elicoptere IAR-330 transport, cercetare și evacuare medicală. Cu aproximativ 500 de militari, România este cel mai important contribuitor cu trupe în acest teatru de operații.

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Obiectivele principale ale misiunii sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară.

La operația EUFOR ALTHEA, pe care România o va comanda pentru o perioadă de un an, participă peste o mie de militari din 24 de state contributoare (Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tările de Jos, Turcia și Ungaria).

România deține și comanda misiunii Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA), prin generalul de brigadă Nicolae Gabriel Oros, care a preluat această funcție tot de la un ofițer român, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan.

Instituită în aprilie 2016, EUTM RCA acordă sprijin autorităților centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane. Cei aproximativ 60 de militari români participanți la EUTM RCA, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin activități de consiliere la nivel strategic și planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.

Prin asumarea responsabilităților de comandă a celor două angajamente operaționale ale Uniunii Europene, țara noastră își reconfirmă contribuția la menținerea securității regionale și globale.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peter Magyar, opozantul lui Viktor Orban, spune că vrea „relații pragmatice” cu Rusia: „Nu cred că există prietenie în politică”

Uniunea Europeană este gata să înlocuiască ajutorul militar al SUA pentru Ucraina. Ce declară Kallas despre intențiile lui Trump

Kremlinul amenință Armenia după ce Erevanul a aprobat un proiect de lege care deschide calea către aderarea la UE

Lituania se deconectează de la rețeaua electrică rusă și întăreşte securitatea la conexiunile europene, de teama unor sabotaje

Partenerii noștri