Directorul medical de la Sibiu, despre asistentul care a făcut dezvăluiri: "Și eu am omorât oameni" e recunoașterea unei omucideri
Călin Cipăian, director medical la Spitalul Județean Sibiu, atrage atenția că declarația făcută de un fost asistent care, în contextul mai multor dezvăluiri privind felul în care sunt tratați pacienții Covid în secția ATI, a spus "și eu am omorât oameni" este, practic recunoașterea unei omucideri.
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
Medic: Doar o minune ne mai poate salva
Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID
Ce este „long COVID”
Știrile false acționează la fel de rapid ca boala
Anticorpii monoclonali rămân nefolosiți în spitale
Când trebuie să mă vaccinez, dacă am făcut COVID?
Spitalul Universitar București, sufocat de numărul mare de pacienți: „E groaznic, e groaznic ce e aici”
Discuții antivaccin la ușa morgilor
"În ceea ce privește titlul senzațional <Și eu am omorât oameni> , care este, practic, recunoașterea unei omucideri, care e infracțiune prevăzută de Codul Penal, Parchetul din Sibiu s-a autosesizat și așteptăm ca procurorii să vină să facă cercetările de rigoare. Va începe cercetarea in rem", a spus directorul medical.
El a precizat că se derulează o anchetă internă a spitalului și că un audit clinic va stabili dacă s-au respectat procedurile și modul de întocmire a documentelor. De asemenea, va fi o verificare a DSP. "Oricum, un inspector DSP vine zilnic, dimineața și vizitează modulul ATI începând din noiembrie", a spus Cipăian.
"Așteptăm Corpul de Control, suntem dornici chiar să vină să vedem dacă am greșit cu ceva", a afirmat el.
În ceea ce privește acuzațiile de culpă medicală, el a spus că există "o procedură clară, stabilită, pe care o cunoaște toată lumea, dacă un pacient sau un cadru medical se simte prejudiciat de activitatea medicală se poate adresa Colegiului Medicilor, care are comisii de specialitate".
Călin Cipăian, director medical la Spitalul Județean Sibiu spunea anterior: "Contenția pacienților se face prin protocol. Este reglementat printr-o lege a sănătății mintale adaptat situației de la noi. Se face doar când pacientul se pune la risc prin agitația care o prezintă. Nu uitați că un pacient care are tuburi, sondă va simți un disconfort și va încerca să smulgă aceste lucruri punându-și în pericol viață. În jurul pacientului sunt tot felul de dispozitive medicale, multe legate la gaze, aparate. E evident că se poate expune la risc pacientul".
Un dosar penal pentru omor a fost deschis, după ce în presă au apărut dezvăluiri despre cum sunt tratați bolnavii de COVID-19 în secția ATI a Spitalului județean din Sibiu. Doi foști asistenți medicali spun că oameni care nu puteau respira singuri ar fi fost sedați și legați de pat. De cele mai multe ori, aceștia ar fi murit.
Procurorii au deschis o anchetă, iar ministrul Sănătății a trimis la Sibiu Corpul de Control. De asemenea, conducerea spitalului anunță demararea unei anchete interne, la secţia ATI COVID.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News