Descoperire arheologică importantă făcută de scafandrii militari în Marea Neagră
Descoperire arheologică făcută de scafandrii militari. Aceştia au dat peste epava unei nave scufundate, în timp ce participau la un exerciţiu complex de antrenament pe mare.
Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Invazie de alge pe litoral
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Alertă DSP: Apa mării din zona plajelor de la Vadu și Corbu conține cantități mari de E.coli
Plajele de pe litoral, invadate de alge
Militarii participau la un exerciţiu de antrenament în Marea Neagră, când au descoperit epavele a două nave scufundate. Doar una dintre ele a fost cercetată de scafandri. Navele se află la 60 de metri adâncime.
Marian Tănase, comandantul Divizionului 175 Nave Scafandri: S-a verificat doar de la depărtare pe lungime şi lăţime. S-a constatat că este foarte multă scoică. În schimb s-au văzut multe din elemente, inclusiv gaura făcută în bordaj datorită exploziei.
Scafandrii spun că o astfel de descoperire, făcută chiar în cadrul unui antrenament, este destul de rară. Epava a fost descoperită în ultima zi de scufundări, iar vizibilitatea din timpul interventiei a fost scăzuta.
Gabriel Tănase, fruntaș la Divia 975 Nave Scafandri: Văzând saula destul de groasă, am realizat că e chiar epava. Era scoică și nisip pe fundul navei, nava fiind întoarsă. Și se vedea ușor lângă navă o graopă foarte mare, era spătura de la nave.
Ivan Alexandru, șef scafandri de mare adâncime: Se vede exact locul unde am fost impactul cu mina si tabla din bordajul acesteia este înflorită, ca să zic așa. Nava are dimesiuni foarte mari.
La prima vedere, scafandrii cred că e vorba despre două nave comerciale. Arheologii vor stabili exact din ce perioadă istorică provin.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News