Video De pe tarabe, direct la gunoi. Comercianții se plâng că legumele se strică din cauza caniculei: „Aruncăm la greu. Nu vin oamenii”
Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. Legumele se strică în soare, iar o parte din marfă este aruncată. Profitul se diminuează astfel, deși legumicultorii fac tot posibilul să păstreze legumele proaspete. Specialiștii spun că putem recunoaște legumele proaspete dacă au încă frunze verzi, luciu și textură adecvată.
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
"Cuptoare pe roți". Canicula, un calvar pentru călătorii din Timișoara care circulă cu autobuzele și tramvaiele vechi
Toată țara este sub avertizări de caniculă
Cum va fi vremea în luna august
Când scăpăm de caniculă
Vremea se răcește brusc și vin ploile. Temperaturile maxime nu mai trec de 28 de grade
Caz cutremurător în Italia. O fetiță de un an a murit după ce tatăl ei a uitat-o în mașină
Canicula și consumul mare de energie ridică prețurile la curent
Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben.”
Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese
Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese. Odată expuse pe tarabele din piețe, în arșiță, multe nu rezistă până la sfârșitul zilei.
Comerciant: „Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel.”
Comerciant: „Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale.”
Pentru ca paguba să nu fie prea mare, comercianții recoltează doar atât cât știu că pot vinde. Cumpărătorii recunosc că în această perioadă sunt mai atenți la ce cumpără.
Comerciant: „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim.”
Recomandările specialiștilor
Specialiștii recomandă să verificăm atât fructele, cât și legumele înainte să le cumpărăm, pentru a ne asigura că sunt proaspete.
Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „Este bine să le urmărim, să aibă o dimensiune normală, specifică solului, dar să le vedem și când sunt foarte proaspete. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea ușoară pe pulpa fructului respectiv, după care, în momentul în care am ridicat degetul, pulpa trebuie să își revină la loc. Asta înseamnă că este o pulpă elastică și înseamnă că semințele nu sunt tari, adică nu sunt ajunse la maturitate fiziologică.”
Pentru a-și păstra prospețimea, fructele și legumele trebuie culese dis-de-dimineață, înainte ca temperaturile să depășească 20 de grade Celsius.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News