Live

Video De pe tarabe, direct la gunoi. Comercianții se plâng că legumele se strică din cauza caniculei: „Aruncăm la greu. Nu vin oamenii”

Data publicării:
Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. FOTO: Captură Digi24

Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. Legumele se strică în soare, iar o parte din marfă este aruncată. Profitul se diminuează astfel, deși legumicultorii fac tot posibilul să păstreze legumele proaspete. Specialiștii spun că putem recunoaște legumele proaspete dacă au încă frunze verzi, luciu și textură adecvată.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben.”

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese. Odată expuse pe tarabele din piețe, în arșiță, multe nu rezistă până la sfârșitul zilei.

Comerciant: „Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel.”

Comerciant: „Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale.”

Pentru ca paguba să nu fie prea mare, comercianții recoltează doar atât cât știu că pot vinde. Cumpărătorii recunosc că în această perioadă sunt mai atenți la ce cumpără.

Comerciant: „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim.”

Recomandările specialiștilor

Specialiștii recomandă să verificăm atât fructele, cât și legumele înainte să le cumpărăm, pentru a ne asigura că sunt proaspete.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „Este bine să le urmărim, să aibă o dimensiune normală, specifică solului, dar să le vedem și când sunt foarte proaspete. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea ușoară pe pulpa fructului respectiv, după care, în momentul în care am ridicat degetul, pulpa trebuie să își revină la loc. Asta înseamnă că este o pulpă elastică și înseamnă că semințele nu sunt tari, adică nu sunt ajunse la maturitate fiziologică.”

Pentru a-și păstra prospețimea, fructele și legumele trebuie culese dis-de-dimineață, înainte ca temperaturile să depășească 20 de grade Celsius.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă. Cum arată cămările caselor de la sate, în prag de iarnă

Cum e întâmpinată Legea Mărarului în sate: „Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, rămăsese asta nefăcută. Nu e corect”

Partenerii noștri