Live

În acest weekend se trece oficial la ora de iarnă 2024. Cum se dă ceasul și cum ne poate afecta schimbarea orei

Data actualizării: Data publicării:
De ce se schimbă ora numai în weekend. Cum te pregătești pentru ora de iarnă 2024. Foto Shutterstock

În România, se trece oficial la ora de iarnă 2024. Mâine, ultima sâmbătă din luna octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Cum poate fi afectat organismul de schimbarea orei.

În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. România trece la ora de iarnă 2024 sâmbătă noaptea, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024.

De ce se schimbă ora numai în weekend

Schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Pot exista cazuri în care anumite persoane să se adapteze cu dificultate la noul orar de somn, astfel că, odată schimbată ora într-o zi de weekend se pot minimiza eventualele efecte negative asupra organismului.

Schimbarea orei într-o zi de weekend, o zi în care majoritatea oamenilor nu sunt la serviciu ori într-un program fix de lucru, poate permite o adaptare mai lină, firească a noului program.

Cum poate fi afectat organismul de schimbarea orei

Chiar dacă, la o primă vedere, nu pare a fi un obicei care să aibă repercusiuni majore asupra sănătății organismului, de fapt, această schimbare poate produce efecte negative fizice și psihice în rândul multor persoane. Calitatea somnului poate fi afectată, în special în rândul copiilor și vârstnicilor, și pot interveni stări de oboseală cronică.

“Schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.

Trecerea la ora de iarnă implică și o diminuare bruscă a expunerii la lumina solară, în a doua parte a zilei, ceea ce poate avea consecințe psihologice și emoționale pentru anumite persoane vulnerabile, în special pentru persoanele predispuse la tulburări afective sezoniere.

Lipsa luminii naturale poate induce stări de tristețe, apatie, melancolie, în timp ce perturbarea ritmului circadian poate crește nivelul de stres și anxietate în organism provocând dificultăți de concentrare, stări de iritabilitate sau nervozitate.

Cum te poți adapta mai ușor la ora de iarnă

Odată cu trecerea la ora de iarnă din octombrie, noaptea va fi mai lungă, ora 4:00 devine ora 3:00 și, pentru a nu resimți decalajul orar, este recomandată o schimbare treptată a programului încă din timpul săptămânii.

Pentru a evita perturbarea somnului, specialiștii recomandă, cu câteva zile înainte de schimbarea orei, o oră de culcare și de trezire cu aproximativ 15-20 de minute mai devreme în fiecare zi. Astfel, această ajustare graduală îi va da răgaz organismului să se adapteze la noul orar. O regularitate în ceea ce privește rutina de somn, aproximativ aceeași oră pentru adormire și trezire, va ajuta la stabilizarea ritmului circadian.

Expunerea la lumina naturală este esențială pentru o adaptară mai ușoară la noul program. Specialiștii recomandă plimbările în prima parte a zilei, pentru a profita de razele solare, iar seara, pe cât de mult posibil, evitarea expunerii la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice. Lumina artificială provenită de la telefon, tabletă sau televizor poate interfera cu producția de melatonină și poate perturba calitatea și durata somnului.

Dieta alimentară trebuie să fie echilibrată, bazată pe alimente bogate în nutrienți esențiali pentru organism. Pentru a evita disconfortul digestiv, ultima masă a zilei este recomandată cu minim două ore înainte de somn. Consumul de cofeină și de alcool trebuie evitat cu câteva ore înainte de culcare, deoarece acesta poate avea efect stimulant și poate perturba somnul.

Exercițiile fizice regulate ajută la o stare generală bună și la un somn odihnitor în timpul nopții. Nu sunt recomandate activitățile sportive intense seara deoarece pot avea efect energizant la nivelul organismului și pot îngreuna procesul de adormire la o oră optimă.

Când s-a propus eliminarea sistemului de schimbare a orei

Schimbarea orei are scopul de a optimiza utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei, însă, în ultimii, ani au fost o serie de discuții cu privire la renunțarea acestui obicei atât în România, cât și în restul Europei.

În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată. Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Programul magazinelor de sărbători 2024. Până când putem face cumpărături de Crăciun și Revelion

Joe Biden a ațipit în timpul unei conferințe istorice cu liderii africani în Angola

Câte ore trebuie să dormim pe zi, în funcție de vârstă, pentru un creier sănătos. Ce oră de culcare recomandă specialiștii

Donald Trump și Kamala Harris, în ziua votului. Ce au făcut cei doi rivali în cursa pentru Casa Albă

Partenerii noștri