UPDATE Cutremur de 5,4 în România. Seismul s-a simțit puternic în București
UPDATE Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs, joi dimineață în zona seismică Vrancea. Seismul s-a simțit puternic în București. Este cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din România.
ACTUALIZARE 8.45 Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi dimineață la Digi24 că pompierii verifică zonele vulnerabile la seism, în special Centrul Vechi din București. El a precizat că nu au fost înregistrate pagube. Șeful DSU a menționat că ISU nu a transmis mesaje RO-ALERT și a enumerat cele mai importante reguli generale care trebuie urmate în caz de cutremur.
"De la început de când s-a resimțit cutremurul colegii de la pompieri au intrat în procedură. Se verifică zonele vulnerabile, au intrat în acțiune o echipă de la pompieri București pentru verificarea Centrului Vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 din informațiile pe care le am și nici nu s-au înregistrat efecte", a declarat Raed Arafat.
Întrebat în legătură cu avertizările pe care unii oameni le-au primit pe telefon legat de cutremur, Arafat a precizat: "Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje RO-ALERT scrie clar că sunt RO-ALERT. Am înțeles că unele telefoane Android au aplicații care pot spune că se întâmplă ceva. Au mai fost discuții pe această temă. Cine spune că a primit mesaj RO-ALERT să arate poza.
Noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am verificat nu cumva vreun județ a dat vreun mesaj post cutremur, nu s-au dat", a declarat Raed Arafat.
ACTUALIZARE 8.00. Magnitudinea seismului a fost revizuită din nou de INFP la 5,4.
ACTUALIZARE 7.45 IGSU anunţă că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.
''Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)'', arată sursa citată, scrie Agerpres.
ACTUALIZARE 7.30. Magnitudinea seismului a fost revizuită de INFP la 5,3.
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Imagini incredibile din timpul cutremurului din Taiwan. Au căzut bucăți din munte peste șoferi
Cum a reușit Taiwanul să reducă efectele cutremurului de 7,4
Mărturii teribile despre cutremurul din Taiwan
Momentele cutremurului devastator din Taiwan
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
ACTUALIZARE 7.15. Este un seism normal pentru Vrancea. De obicei, la câțiva ani se produce un cutremur la magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă, a declarat la Digi24 Constantin Ionescu, directorul INFP.
întrebat ce durată a avut seismul, directorul INFP a răspuns că depinde de locul și de poziția în care este situat fiecare, înregistrările aparatelor fiind destul de mari. Fiecare persoană poate estima diferit, a conchis Constantin Ionescu.
Nu ne așteptăm la replici, seismele de genul acesta din Vrancea nu produc replici, a spus el.
E o zonă unde se produc cutremure în mod frecvent, nu e ceva nou. 5,2 e un cutremur moderat pentru Vrancea, cutremurele puternice pentru Vrancea sunt cele care produc pagube și au magnitudini de la 6,5 grade în sus, a precizat directorul INFP.
Știrea inițială
Inițial, magnitudinea anunțată a fost 5.5, dar apoi a fost revizuită la 5.2.
Cutremurul a avut loc la ora 6.50.
Seismul s-a produs la adâncimea 140 de km și s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 57 km est de Braşov, 75 km nord de Ploieşti, 117 km sud-vest de Bacău, 130 km nord de Bucureşti.
Nu au fost anunțate apeluri la 112.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News