Live

Cum va arăta „Traseul Revoluției din Decembrie 1989” din Timișoara. Proiectul este finanțat prin PNRR și costă 2 milioane de euro

Data publicării:
Traseul Revoluţiei din 1989 de la Timişoara va fi marcat cu plăci din granit turcoaz şi bronz. FOTO: Profimedia Images

Primăria Timişoara a prezentat imagini cu viitorul Traseu al Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, acesta urmând că fie marcat, în nouă locuri considerate „fierbinţi”, cu plăci din granit turcoaz şi bronz, cu texte gravate. De asemenea, va fi şi o aplicaţie ce conţine imagini din timpul Revoluţiei. Proiectul este finanţat prin PNRR şi costă 10 milioane de lei cu TVA inclus, adică aproximativ două milioane de euro.

„Primăria Municipiului Timişoara va aduce amintirea Revoluţiei în spaţiul public printr-un traseu tematic, marcat prin granit turcoaz şi bronz, integrat în peisajul urban. Investiţia este finanţată din fonduri europene, prin PNRR, iar valoarea proiectului urmează să fie supusă aprobării consilierilor locali. Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 10 milioane de lei, TVA inclus”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Primăriei Timişoara.

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanţă istorică pentru Timişoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989. Aceste locuri vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experienţă directă, dar şi o incursiune virtuală în contextul istoric şi social al Revoluţiei, printr-o platformă de realitate extinsă.

Potrivit sursei citate, intervenţiile au valoare de reper şi de memorie şi vor fi aşezate în poziţii cu vizibilitate maximă, dar sunt gândite să se încadreze cât mai bine în spaţiul respectiv. Vor fi extrem de accesibile pentru toată lumea, nu presupun schimbări de infrastructură şi nu vor afecta alte elemente de patrimoniu sau vegetaţia existentă. Mai mult, acolo unde este posibil, vor fi însoţite de plantarea unor arbori în imediata lor apropiere.

Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille

„Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1x1m. Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă aşezate la aceeaşi cotă pentru a fi uşor şi permanent accesibile. Pe banda metalică va fi inscripţionat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluţiei din Decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă. O placă din acelaşi metal va conţine un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declaraţii ale supravieţuitorilor şi martorilor evenimentelor şi vor fi formulate la persoana întâi. Acolo unde spaţiul o permite, va fi aşezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar şi folosirea spaţiului pentru odihnă sau socializare. O placă din acelaşi metal (bronz) va fi integrată în suprafaţa băncii. Aceasta va conţine un text gravat de dimensiuni minimale şi va menţiona locul ca făcând parte din întregul traseu, precum şi invitaţia de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului”, precizează Primăria Timişoara.

Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille.

Plăcile din granit turcoaz şi bronz vor fi amplasate astfel: Zona Maria – Piaţa Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu; Podul Traian-Maria - Splaiul Tudor Vladimirescu; Zona Operei - P-ţa Iancu Huniade / Piaţa Victoriei; Zona Piaţa Libertăţii; Zona Piaţa Sf. Gheorghe; Zona Prefectură - B-dul Revoluţiei din 1989; Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului; Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1; Zona Martirilor –str. Mareşal Constatin Prezan.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul mesaj al lui Marcel Boloș după revenirea la Ministerul Proiectelor Europene. Care este obiectivul anunțat de ministru

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Partenerii noștri