Live

Cum repornești o economie după coronavirus? Experții germani au elaborat un plan

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Pandemia de coronavirus a lovit puternic în economia mondială dar și în cele naționale. Când ea se va fi terminat, guvernele vor trebui să găsească rapid răspunsul la o întrebare de care depinde supraviețuirea lor – cum repornești o economie afectată de un astfel de eveniment? Un răspuns ar putea fi: „Cu mare, mare grijă”.

În condițiile în care noul coronavirus se răspândește cu rapiditate, guvernele țărilor europene se gândesc la felul în care se pot redeschide fabricile, birourile și școlile cu minimizarea șanselor de răspândire a virusului.

Luni, guvernul de la Viena a anunțat că va începe deschiderea graduală a magazinelor pentru Paște, Austria devenind prima țară care anunță astfel de măsuri.

Presiunea crește și asupra altor guverne, în condițiile în care oamenii încearcă să găsească răspunsuri în ceea ce privește costurile economice ale măsurilor de limitare a răspândirii virusului. Aceste întrebări sunt suplimentate de temeri în ceea ce privește stocurile de alimente și produse sanitare și cât de bine vor reuși ele să facă față în condițiile în care aceste restricții vor rămâne în vigoare o perioadă mai lungă.

Deși carantina generalizată va rămâne, probabil, în vigoare pentru mai multe săptămâni, iar în unele țări chiar luni, o planificare și o strategie detaliată i-ar putea proteja cei mai vulnerabili și ar putea relansa economiile mai rapid odată ce restricțiile vor fi ridicate.

În Germania, unde peste 100.000 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, iar aproximativ 1600 au murit de pe urma pandemiei, un grup de economiști, avocați și experți din domeniul medical recomandă o „renaștere” graduală a celei mai mari economii a Europei. O astfel de deschidere graduală ar permite unor industrii specifice să își reia activitatea în timp ce sunt luate măsuri pentru a preveni revenirea virusului.

Un raport, elaborat de 12 profesori universitari, publicat săptămâna trecută de Institutului pentru Cercetare Economică Ifo, arată că este puțin probabil ca un vaccin sau un tratament eficient pentru coronavirus să fie posibil înainte de 2021. Astfel, Germania ar trebui să abordeze această luptă împotriva virusului mai degrabă ca pe un maraton decât ca pe un sprint.

„Măsurile luate ar trebui elaborate și pregătite în așa fel încât, pe de-o parte, să asigure îngrijirea medicală adecvată și, pe de altă parte, să fie sustenabile pe perioada de timp necesară. Această planificare a tranziției trebuie începută imediat de politicieni, administratori, companii și organizații”, scriu experții germani.

Cum repornești o economie

Guvernul german deja a lansat un pachet de salvare economice în valoare de 750 de miliarde de euro care include măsuri de ajutare a companiilor și a angajaților concediați. Raportul Ifo sugerează că țara ar trebui să creeze un grup de lucru național format din experți și reprezentanți din domeniul politicilor publice care să facă recomandări cu privire la cum pot fi relaxate restricțiile și când ar trebui ca industriile să își reînceapă activitatea.

Domenii precum telecomunicațiile sau industria constructoare de mașini, care sunt cele mai profitabile, ar trebui prioritizate, se arată în raport, în timp ce tipul de muncă care poate fi realizat de acasă să rămână la distanță.

Se sugerează, de asemenea, ca creșele și școlile să se redeschidă mai rapid, în condițiile în care cei mai tineri nu prezintă des simptome severe, iar rămânerea lor acasă menține un stres adițional asupra părinților care trebuie să renunțe la serviciu pentru a sta cu copiii.

Cluburile, zonele de distracție și evenimentele mari ar trebui oprite

Companiile care produc produse de uz medical sau componente ar trebui să se redeschidă rapid, însă hotelurile și restaurantele ar trebui să o facă doar într-o manieră atentă și controlată, având în vedere dificultatea cu care pot fi oamenii forțați să păstreze distanța socială în astfel de locuri. Cluburile și alte zone de distracție ar trebui să rămână închise pentru moment, se arată în raport, iar evenimentele cu număr mare de spectatori, precum concertele nu ar trebui să se mai țină.

Experții spun că este posibile ca standarde diferite să fie aplicate în regiuni diferite. Restricțiile ar putea fi relaxate în zone cu o rată scăzută a infecțiilor sau cu rată redusă de transmisie, precum comunitățile rurale. După ce timpul mai trece, regiunile unde populația s-a adaptat și și-a construit o formă de imunitate ar putea fi lăsate să se desfășoare cu mai puține restricții.

Toate aceste măsuri necesită, desigur, un efort de testare mare și coordonat. Experții recomandă educarea populației în ceea ce privește igiena corespunzătoare și emiterea de reguli în ceea ce privește folosirea echipamentului de protecție, precum măștile sau mânușile.

Sursă: CNN

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului

Atacul din Magdeburg: Arabia Saudită ceruse extrădarea suspectului. Întrebări privind lacunele de securitate din Germania

Bonusurile și salariile managerilor de la Volkswagen vor fi reduse în următorii ani (presă)

Guvernul Germaniei promite o anchetă rapidă a erorilor în prevenirea atentatului de la Magdeburg. Suspectul e acuzat de crimă

Partenerii noștri