Video Cum își dau seama profesorii când elevii fac temele cu ChatGPT
Inteligența artificială ar putea afecta negativ inteligența copiilor. Tot mai mulți experți atrag atenția că elevii sunt tentați să apeleze la ChatGPT când își fac temele. Ceea ce le va bloca dezvoltarea psihică.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Temele rezolvate cu inteligența artificială au devenit o practică și în România. Ce nu știu elevii este că, deși acum li se pare că își fac un favor, de fapt mai mult se încurcă singuri. „Din punct de vedere cognitiv scazi în fiecare zi, iar școala devine doar o bifă, nu un element care să te susțină cognitiv. Atunci spunem în felul următor, clar și răspicat: Inteligența artificială scade conexiunea cu sinele sabotând inteligența cognitivă a fiecărui subiect minor în parte”, spune Radu Leca, terapeut, pentru Digi24.
Profesorii spun că pot să recunoască foarte ușor temele făcute cu acest program. „Știți cum vă dați seama când un elev preia fără discernământ informația bloc dintr-o sursă online. Folosește cuvinte pe care nu le cunoaște și e suficient să-l întrebi la un moment dat, ce înseamnă cuvântul ală și s-a blocat, s-a terminat”, spune profesorul Marcel Bartic.
Supărați pe colegii care apelează la ajutor neloial sunt și colegii conștiincioși. „Ori suntem toți egali și pornim din același loc și facem aceleași lucruri și ne facem temele corect ori încercăm să ocolim și nu ajungem nicăieri”, spune un elev. „Nu mi se pare corect și să se ia note pe ceva ce s-a făcut pe internet”.
Unii experți în educație cred că, de fapt, școala ar trebui regândită după evoluția tehnologiei. „Deci este clar că impactul asupra educației este unul considerabil, că sistemul de educație și școala trebuie să devină mai bună și mai bine pregătită să facă față tuturor provocărilor”, spune Daniela Ațexe Coteț, expert în educație.
ChatGPT a fost lansat în noiembrie și este gratuit pentru oricine are internet.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News