Live

Croația nu mai vrea aparate de aer condiționat. Ce măsuri ia țara împotriva celor care au dispozitivele pe fațade

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul croat a adoptat o nouă Lege privind aparatele de răcire a aerului care prevede amenzi de mii de euro pentru cei care montează aparatele pe fațade. Sursa foto: Profimedia Images

Croația ia măsuri drastice împotriva celor care au aparate de aer condiționat vizibile pe fațade. Guvernul croat a adoptat o nouă Lege privind aparatele de răcire a aerului care prevede amenzi de mii de euro pentru cei care montează aparatele pe fațade, potrivit Croatiaweek.

Croația a adoptat o nouă lege privind gestionarea clădirilor care prevede că instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațade se pedepsește cu amenzi de până la 10.000 de euro. Totodată, de la 1 ianuarie 2025, proprietarii au montate aparate de aer condiționat sau care vor să își monteze aparate de răcire vor avea nevoie de acordul a 80% dintre coproprietarii clădirii pentru a transforma apartamentele în apartamente turistice.

„Orice antreprenor care instalează un aparat de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro", a declarat pentru Nova TV Željko Uhlir, secretar de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice, Construcțiilor și Patrimoniului de Stat.

Unde au voie croații să pună aparatele de aer condiționat

„Această problemă cu aparatele de aer condiționat este o problemă pentru oraș. Clădirile înalte le pot poziționa pe balcoane, nu trebuie să fie pe fațada principală”, au spus unii locuitori, potrivit sursei citate.

„Unitățile de aer condiționat sunt un rău necesar. Nu avem alt loc unde să le punem, așa că ajung pe fațade”, au adăugat aceștia.

Aparatele de aer condiționat, interzise pe fațade în Portofino

Și în Portofino instalarea de aparate de aer condiționat este interzisă pentru că ar strica estetica orașului. Există doar câteva condiții sub care pot fi instalate acestea. Așa că cei care încalcă regula sunt urmăriți nu doar de autorități, ci și de vecini, care fac imediat sesizări la poliție. Unii dintre ei atașează chiar și fotografii, scrie The Guardian. Cei care încalcă regulile riscă amenzi de până la 43.000 de euro. 

 

 

 

Editor : Iulia Bălăianu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chinezii au inventat un dispozitiv de răcire care ar putea reduce la jumătate facturile la energie pe timpul verii

VIDEO Orașul din Europa unde valurile cântă la orgă. Instrumentul, unic în lume, atrage mii de turiști anual

Croaţia introduce armata obligatorie. Ce durată au stabilit autoritățile și ce oportunitate au tinerii după satisfacerea stagiului

Aerul condiționat a fost interzis în Portofino. Vecinii se spionează între ei și îi denunță pe cei care își instalează aparate

Partenerii noștri