Live

Video Criza facturilor scumpeşte legumele. Un kilogram de roșii ar putea costa 30 de lei în această primăvară

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Din aprilie, energia scumpă se va simţi și în preţurile legumelor care se coc acum în solarii. Vor creşte considerabil, spun producătorii, care au plătit în ultimele luni facturi duble. Potrivit estimărilor acestora, un kilogram de roșii ar putea ajunge la 30 de lei, unul de castraveți s-ar putea vinde cu 8 lei, iar o legătură de ridichi ar urma să coste 6 lei. 

Cheltuielile producătorilor de legume au explodat în acest an. Energia electrică și prețul lemnelor și al gazului folosit la încălzirea spațiilor protejate fac ca roșiile, castraveții, salata verde sau varza să se scumpească. 

La 30 de kilometri de București, în comuna Colibași din județul Giurgiu, fermierul Petrică Bolocan nu are timp de odihnă în această perioadă. A semănat răsadurile de roşii, castraveţi, ceapă și ridichi în decembrie, iar în aprilie speră să le scoată pe piaţă. Pentru a crea condiții optime recoltelor din cei 8000 de metri pătrați de solarii, toată iarna a fost nevoit să pornească centrala termică noapte de noapte, iar factura la energie electrică a venit dublu.

Petrică Bolocan - fermier: "A iriga zilnic la suprafața de solar ce am eu, 8000mp, îți trebuie și vreo 30 de litri de benzina zilnic. După 30 de zile nu-mi vine să mai calculez, că dă prea mult. Ne confruntăm cu un an foarte greu și din cauza secetei și din cauza prețurilor la îngrășăminte, pesticide, energie, care s-au dublat. Acum 20 de ani plantam, era vânzare, era putere de cumpărare".

În total, încălzirea unui solar de 1.000 mp se ridică la aproximativ 15.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult față de acum un an. Ca să își amortizeze investiția, producătorii vor vinde mai scump.

Cât ar putea costa legumele timpurii

Fermierii estimează că primele roșii românești ar putea costa și dublu față de anul trecut, de la 15-20 de lei kilogramul, la cel puțin 30 de lei. Kilogramul de castraveți ar putea costa 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti chiar și 6 lei. 

  • roșii - 30 lei/kg
  • castraveți - 8 lei/kg
  • salată verde - 6 lei/bucată
  • ridichi - 6 lei/legătură
  • varză - 3 lei/bucată

Consumatorii resimt scumpirile și spun că singura soluție este să cumpere doar strictul necesar.

- Luăm mai puțin, nu mai luăm cu kilogramul, luăm câte 2-3 bucăți, un dovlecel, 2-3 morcovi. Eu personal asta fac, dacă fac o ciobă iau strictul necesar. Căutăm să nu mai risipim. 

- Ne ducem la piață și ne uităm și nu luăm nimic. Sau luăm doar ce putem.

Sorin Minea - președinte Romalimenta: "Există un impact mai mare pe consum de gaze și energie în retail decât în industrie. Practic, dacă se scumpește de 10 ori voi avea o problemă foarte mare. Cât se duce în preț e imposibil să vă spun, dar vin și prețurile de dinainte cu materii prime, vine și transportul, vine și supermarketul cu cheltuielile lui, consumatorul le va suporta pe toate".

În plus, unii fermieri au amânat cultivarea ca să plătească mai puțin pentru încălzire, astfel că vor fi mai puține legume pe piață. Producătorii de solarii și sere ocupă o suprafață de 4.500 de hectare.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Cercetătorii au găsit o soluție pentru a reda gustul bun roșiilor cultivate industrial

Cum e întâmpinată Legea Mărarului în sate: „Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, rămăsese asta nefăcută. Nu e corect”

Seceta a afectat producția de castane românești, așa că piețele sunt invadate de cele din import. Cu cât se vinde kilogramul

Partenerii noștri