Live

Costel Alexe: Primăria Capitalei a primit 7 avertizări privind poluarea excesivă în Bucureşti, dar nu a făcut nimic

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Primăria Generală a Capitalei a primit şapte avertizări în perioada stării de urgenţă pentru depăşirile frecvente ale valorilor de PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni), semnalate la toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului, dar niciuna nu a fost urmată de vreo măsură, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„Din păcate, în multe zile din perioada stării de urgenţă au fost depăşiri pentru PM10 în Municipiul Bucureşti. Compusul cel mai important, şi care poate fi şi un vector de transmitere pentru CoVid-19 este PM10, cel pentru care suntem condamnaţi la Curtea Europeană de Justiţie. Acesta a înregistrat episoade cu creşteri importante în lunile martie şi aprilie, cu mult peste 50 micrograme/mc”, a spus Alexe, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a dat ca exemplu zilele de 19 şi 20 martie, când PM10 a ajuns la o valoare de 88 micrograme la staţia Lacul Morii.

„În 24 martie, lucrurile au arătat la fel la toate staţiile. PM10 a atins valoare maximă de 443 micrograme/mc la staţia Lacul Morii. De asemenea, avem pentru 26 şi 27 martie, 627 de micrograme/mc tot la Lacul Morii, 570 la staţia Bucur Obor şi 644 micrograme/mc la staţia Cercul Militar”, a spus Alexe.

Ministrul a atenţionat că principalul motiv pentru care au fost înregistrate în Bucureşti depăşiri ale indicatorului PM10, în ultimele două luni, a fost lipsa salubrizării străzilor.

„Dacă am fi avut această salubrizare eficientă a străzilor din Bucureşti, cu siguranţă nu am fi fost în situaţia în care, chiar şi atunci când Bucureştiul a fost aproape gol, să avem zile în care să existe depăşiri pentru PM10. Aceste soluţii (de salubrizare a străzilor, n.r.) au fost trecute de Primăria Capitalei în Planul Integrat de Calitate a Aerului, în care se vorbeşte de o reducere de până la 42% pentru PM10 doar dacă străzile ar fi spălate mecanic şi eficient şi cu până la 90% dacă ar fi aspirat şi praful”, a afirmat oficialul.

România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru nivelul poluării din Bucureşti

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, în perioada 2007 - 2016, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.

În replică, Gabriela Firea declara, la acel moment, că „poluarea din Capitală nu a apărut în anul 2016”.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat Primăriei Capitalei întocmirea unui plan de urgenţă pentru reducerea poluării, în caz contrar Comisia Europeană urmând să declanşeze o nouă procedură de infringement care poate costa România o sumă forfetară minimă de 1,6 milioane de euro, iar „penalităţile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro şi 120.000 de euro pe zi”.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

Taxele și impozitele locale în București cresc cu peste 10% la anul, a decis Consiliului General al Capitalei

Nicușor Dan, despre părăsirea funcției de primar: Bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura ca independent la președinție

Partenerii noștri