Live

Copil mușcat de viperă în Valea Cernei. Intervine elicopterul SMURD

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Un copil a fost mușcat de o viperă pe munte, în județul Gorj, în Valea Cernei, masivul Godeanu. A fost cerută și intervenția unui elicopter SMURD.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România: Copilul a ajuns foarte repede la locul unde părinții aveau mașina și aceștia au plecat cu el către Herculane, unde sunt așteptați de elicopterul SMURD. Vor face joncțiunea într-una dintre zonele stabilite cu pilotul.

Starea copilului încă este bună, dar nu știm cât de mult venin a fost inoculat, cum va evolua în perioada următoare și atunci trebuie dus de urgență la un spital unde să beneficieze de consult și de tratament corespunzător.

În acest moment, ei sunt într-o zonă fără semnal, care se întinde pe vreo 20 de km, pe Valea Cernei. În apropiere de Herculane vor avea din nou semnal. Ne-am înțeles cu dânșii să meargă pe stadionul din Herculane, unde să fie așteptați de elicopter.

Înaintea lor a plecat și o ambulanță din Herculane, probabil vor face joncțiunea pe drum și aceștia vor supraveghea în permanență starea copilului.

Cum ne ferim de vipere

Trebuie să înțelegem că zonele în care se întâlnesc vipere sunt destul de bine cunoscute, sunt anunțate, se știe care sunt masivele. Este cunoscut că viperele preferă zonele cu multă stâncărie, pentru că acolo stau la soare și încearcă să acumuleze căldură în timpul zilei.

Primul nostru sfat este să nu încercăm să le prindem, să le alergăm sau să le irităm în vreun fel. Dacă vrem să stăm pe o piatră sau să mutăm o piatră dintr-un loc în altul, să ne uităm sub aceste pietre pentru că sub ele se ascund viperele, fie de căldură, fie că sunt speriate de noi.

Câteodată le întâlnim pe vreascuri, bucăți de lemn sau mărăcini. Când încercăm să luăm lemne de foc, să ne uităm dacă nu cumva pe ele se află aceste reptile.

Ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de o viperă

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România: Trebuie să înțelegem că nu se moare atât de des de mușcătura de viperă. Mușcătura poate să fi emecanică, cu foarte puțină inoculare de venin sau foarte multă, aici depinde de cât venin avea șarpele în acea clipă în el.

Dacă nu suntem în apropiere de o cale rutieră sau de un mijloc de transport, trebuie să evităm ca persoana mușcată să se miște, să se deplaseze, să își activeze sângele și astfel să împrăștie veninul în corp. Persoana mușcată trebuie să stea liniștită, la umbră, cu compresă rece pe mușcătură, nu este indicat nici garoul, nici tăietura sau arsura.

Dacă suntem foarte aproape de un mijloc de transport, putem încerca să ducem foarte ușor persoana respectivă la mașină și să mergem cu ea înaintea echipelor de salvatori.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Panouri fotovoltaice pentru familiile vulnerabile din România. Câți bani vor primi de la stat cei care se înscriu în program

O femeie din Gorj a fost reținută pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat partenerul. Bărbatul a fost operat de urgență

„Fac altele, dar cu alte nume, bănuiesc”. Ce se întâmplă cu buletinele de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale

Iarnă fără contracte de deszăpezire. Soluția găsită de unii primari pentru a face economie la buget. „E o idee bună, dacă nu ninge”

Partenerii noștri