Live

Colegiul Medicilor: Nu răspundeți primului impuls de a abandona lupta! Indiferent de condiții, nu vă lăsați cuprinși de deznădejde!

Data publicării:
Foto: Getty Images

Președintele Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean, face un apel la unitate și cere tuturor cadrelor medicale să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienților lor.

Președintele CMR solicită tuturor cadrelor medicale, ca indiferent de condiții, să nu se lase cuprinse de deznădejde și subliniază care sunt lucrurile care trebuie analizate și respectate acum.

El spune că personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecție și să fie „testat” imediat și periodic indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate.

Peste 10% din cei infectați să fie medici și alți profesioniști din sănătate.

"Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noștri. Chiar și în perioadele de criză, trebuie asigurate condiții de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze și interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent. Lucrul în astfel de condiții necesită sănătatea psihologică a personalului, astfel încât pentru aceasta trebuie să fie instituite servicii de asistență adecvate".

În al doilea rând, el susține că este obligatoriu să nu fie neglijată nici o resursă de sănătate publică sau privată, atât în ​​punerea diagnosticului, cât și/sau  în terapeutică.

Redistribuirea impactului vârfurilor de presiune ale epidemiei într-o zonă geografică folosind capacitatea existentă în alta va reduce congestia și stresul în sistemul de sănătate.

"Trebuie să fim preocupați și să luăm toate măsurile necesare în ceea ce privește deficiențele în aprovizionarea cu medicamente esențiale care există în unele centre de asistență medicală și chiar în unele județe și să le prevenim și să asigurăm necesarul prin acțiuni pertinente.

Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecții. Cunoscând dificultățile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forțele de securitate de stat și pacienții din spitale, precum și în acele teritorii cu risc special, în așteptarea disponibilității maxime a acestora.

Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate și autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru național de sănătate nu trebuie să renunțe la diagnosticarea fiecărui caz".

Totodată, CMR cere „un cabinet de criză” în care deciziile clinice (competențe și organizare) ale tuturor sectoarelor de asistență medicală implicate, care conduc asistența medicală în situații de urgență, să joace rolul principal pe care îl solicită situația, indiferent de considerentele epidemiologice și de cercetare necesare.

"Capacitatea noastră de a contribui la rezolvarea problemei, angajamentul și loialitatea noastră, nu se pot pune la îndoială. Toate colegiile teritoriale vor continua să lucreze pentru a pune pacienții și cetățenii deasupra tuturor intereselor, în același timp având grijă și protejându-i pe colegii noștri. Deoarece doar având grijă de ele, avem grijă de toți.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem în vedere semnalele de sprijin altruist pe care ni le trimiteți (măști, alte echipamente de protecție, mâncare, cazare, etc.)".

CMR are un mesaj și către populație: "Astăzi, mai mult ca niciodată, nu reduceți măsurile de distanțare socială. Rămâneți acasă! Este o obligație!"

Redactare G.M.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Țara europeană care le-ar putea interzice medicilor să demisioneze. Legea vine ca urmare a unei amenințări cu plecări în masă

Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți. Călătorii își pot face spirometrii gratuite

Congres medical internațional în Oradea. 11 operații demonstrative au fost transmise live în două spitale din România și Ungaria

Partenerii noștri