Ciudata poveste a sistemului antiaerian rusesc folosit ca „momeală” pentru armata ucraineană, dar bombardat, până la urmă, tot de ruși
În urmă cu câteva zile, presa rusă a publicat imagini cu ceea ce Moscova susținea că prezintă distrugerea unui sistem antiaerian ucrainean S-300 de către o dronă kamikaze Lancet. Ulterior, Kievul a negat informația și a susținut că, în realitate, respectivul sistem antiaerian era unul rusesc. Un grup de experți independenți a stabilit însă, în baza mai multor probe foto-video și imagini de arhivă că, de fapt, sistemul antiaerian fusese folosit de armata rusă pe post de „momeală” (țintă falsă) pentru a atrage tirul armatei ucrainene. La final, el a fost însă distrus tot de către ruși.
Conform Ukraine Weapons Tracker, un grup de experți independenți care s-a specializat în agregarea și difuzarea tuturor imaginilor publicate pe rețelele sociale care prezintă tehnică militară distrusă în războiul din Ucraina, drona kamikaze rusească a lovit radarul de iluminare al unui sistem antiaerian sovietic S-300 PS.
Many may remember footage of a Russian Lancet drone striking a 5N63S engagement radar of the S-300PS - as it turned out, it hit a radar that was put there by Russian forces.
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) December 18, 2022
For the sake of transparency we reconstructed the story behind these S-300 batteries in Kherson Oblast🔽 pic.twitter.com/aqMSQSZwPw
Trupele ucrainene au descoperit în regiunea Herson cel puțin două astfel de radare și șase lansatoare de rachete S-300 PS distruse și care fuseseră instalate în poziție de către armata rusă.
Dar respectivele sisteme antiaeriene nu erau însă în dotarea armatei ruse.
Experții independenți au stabilit că sistemele aparținuseră regimentului 50 de apărare antiaeriană al armatei ucrainene, care fusesese staționat în Crimeea înainte de anexarea ilegală a peninsulei de către ruși, în 2014.
Imaginile de arhivă ale regimentului arată sisteme S-300 vopsite în aceeași schemă de camuflaj ca cele descoperite în Herson.
Maybe they were deployed as a stopgap decision amidst a shortage of AD systems or were used in air-to-ground mode?
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) December 18, 2022
No. The images show vehicles in terrible condition with many critical parts missing. There is no need to bring an engagement radar to hit ground targets either. pic.twitter.com/MrHPLSDoQi
După anexarea Crimeei, bateriile de S-300 nu au fost returnate Ucrainei, dar nu au intrat nici în dotarea armatei ruse - dovadă că rușii nu s-au obosit să le schimba modelul de camuflaj, dar și starea extrem de proastă în care se aflau mașinile și tehnica de luptă a fostei baterii.
Astfel, singura concluzie logică trasă de către experții independenți de la Ukraine Weapons Tracker a fost că radarele și vehiculele respective fuseseră aduse pe frontul de la Herson de către armata rusă pentru a fi folosite pe post de „momeli”, sau „ținte false”, care să determine armata ucraineană să consume muniții scumpe pe distrugerea lor. Cumva, însă, cei care s-au „păcălit” au fost tot rușii, care au lansat două drone kamikaze asupra acestor ținte.
Metoda „maskirovka”, de utilizare a țintelor false pentru păcălirea inamicului, reprezintă o tactică folosită de ambele tabere în războiul din Ucraina.
În luna august, s-a aflat astfel că Ucraina a desfășurat mai multe sisteme HIMARS false pentru a păcăli forțele rusești să irosească rachete scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte inutile.
Momelile Himars ale ucrainenilor erau realizate din lemn, dar, de la distanță, o dronă rusească le putea confunda ușor cu o baterie reală. Cel puțin 10 rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi fost lansate de flota navală a Moscovei din Marea Neagră asupra țintelor fictive, au transmis oficialii de la Kiev.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News