Live

Cîțu intervine în disputa testării în școli: Testele non-invazive sunt folosite peste tot în lume, depinde de INSP să le introducă

Data publicării:
Test antigen pentru coronavirus. Foto: Profimedia Images

Premierul Florin Cîțu spune că testele non-invazive cerute de Ministerul Educației pentru testarea elevilor sunt la fel de bune ca alte teste rapide, dar că ele nu au fost însă introduse în metodologia INSP. Declarația vine după o dispută între Ministerul Educației și cel al Sănătății privind tipul de teste care ar trebui folosite în școli, în condițiile în care mulți părinți refuză să-și dea acordul pentru testarea copiilor, considerând că actualele teste antigen aflate la dispoziția școlilor ar fi invazive.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au spus foarte clar că nu există diferență”, a spus Cîțu într-o conferință de presă.

„Dar, e adevărat, problema în România e că ele nu sunt introduse în metodologia INSP și aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite cam peste tot în lume”, a adăugat el.

Mai puțin de 2 la sută din numărul total de teste antigen puse la dispoziția unităților de învățământ au fost folosite în 8 săptămâni. Ministrul Educație are două explicații pentru această situație: lipsa personalului medical sau faptul că aceste teste sunt considerate de foarte mulți părinți traumatizante pentru copii. Iar soluția propusă este folosirea unora non-invazive. Ministrul Educației susține că testele antigen rapide rămase, adică peste 1 milion, ar putea fi folosite pentru adulți. Pe de altă parte, conducerea Ministerului Sănătății spune că unele teste non-invazive, cum ar fi cel cu salivă, pot da rezultate false.

„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a spus secretarul de sta în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

În replică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că va propune redeschiderea școlilor, după vacanța de primăvară, fără testare.

„Atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli, m-am baza pe recomandările Ministerului Sănătății. Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a spus ministrul.



Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac armat la o școală din Croația. O fetiță de 7 ani a fost ucisă, alte șase persoane au fost rănite

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

Cel puţin cinci morţi şi şapte răniţi în SUA, într-un atac armat la o școală din Madison, Wisconsin

Un preot a făcut zeci de copii să plângă: Le-a spus că Moș Crăciun nu există

Partenerii noștri