Live

Exclusiv Cioroianu: „Incertitudinea politică din jurul datei alegerilor prezidențiale poate duce la o stare de lehamite”

Data publicării:
Intrarea în Palatul Cotroceni, Holul de Onoare. Foto: presidency.ro

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, miercuri, pentru Interviurile Digi24.ro că incertitudinea care planează în jurul datei alegerilor prezidențiale poate duce la o „lehamite în rândul românilor”. Acesta exclude faptul că  dezinteresul pentru prezidențiale ar putea fi una dintre strategiile partidelor aflate la guvernare.

Alexandru Rotaru: Pare un joc de-a alba-neagra cu data alegerilor prezidențiale, pe cine avantajează această situație?

Adrian Cioroianu: Aș pleca exact de la comparația pe care ați făcut-o. Într-un joc de alba-neagra cu siguranță câștigă cineva. De regulă, cel care învârte castroanele. Măcar el câștigă, chiar dacă celălalt nu-și dă seama ce. La ce l-a lovit. În cazul nostru, nu e foarte limpede dacă se profilează un câștigător, pentru că în momentul de față, haosul tinde să devină atât de de mare încât îi poate afecta pe cei care deocamdată și-au anunțat intenția de a candida.

Acesta a mai adăugat:„În momentul în care atât de multe întrebări se pun și nu se profilează posibilitatea unor răspunsuri, exercițiul în sine electoral este pus sub semnul întrebării și poate să conducă la o lehamite a alegătorilor din care să nu-i mai scoată nimeni. Mai ales că, apropo de această dată, primarii sunt și nu prea mai sunt interesați, în definitiv, să-și strice ei ziua de lucru sau noaptea de odihnă pentru a obține ce? Pentru a obține voturi pentru un candidat al partidului. Ce știm sigur este că unii oameni doresc să candideze, alții nu doresc să candideze. Doar că cei care nu doresc să candideze n-au curajul s-o spună. De de aici aș pleca de la comparația pe care ați făcut-o, eu nu sunt convins că în momentul de față cineva poate spune că acest haos e în avantajul său.

Întrebat dacă „starea de lehamite pe care ar putea să o aducă incertitudinea în jurul datei alegerilor” ar putea fi parte dintr-o strategie, fostul ministru a punctat: ”Teoretic, poate fi și o minte diabolică în stare să ia în calcul această lehamite. Dar dat fiindcă într-un fel sau altul avem două mari partide care și-ar dori fiecare pentru sine câștigarea postului de președinte, nu văd cu ce i-ar ajuta. Ori ei sunt cei care au condus la acest haos. Tocmai neînțelegerea recentă dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal a condus către un haos incipient. Nu cred că ei ar face mișcări în măsură să ii ajute pe cei din opoziție sau pe acei candidați independenți.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liberalii discută dacă Iohannis să fie pe lista partidului la parlamentare. De ce sunt părerile împărțite în PNL - surse

Replica lui Ciolacu după ce Ciucă a spus că PSD e urmașul PCR

Nicușor Dan a semnat pentru susținerea lui Nicolae Ciucă la președinția României. Reacția liderului PNL: „Mulțumesc, Nicușor Dan”

„Nu e cea mai bună variantă, dar nici cea mai rea”. Cum a arătat evenimentul care a oficializat candidatura lui Ciucă la prezidențiale

Partenerii noștri