„Ciobănescul de Bucovina”, omologat internațional. Un exemplar ajunge și la 3.000 de euro
Câinii ciobăneşti de Bucovina au participat la o expoziţie, pentru prima dată în calitate oficială. Rasa a fost recunoscută internaţional la sfârşitul lunii aprilie. Evenimentul a fost sărbătorit în judeţul Suceava, locul în care îşi au originea atât câinii, cât şi crescătorii care au obţinut omologarea rasei. Un ciobănesc de Bucovina poate să coste până la 3.000 de euro.
O familie întreagă a pierit pe „Drumul morții”, la Suceava: a intrat cu mașina într-o cisternă și a luat foc. Imaginile tragediei
VIDEO: Cinci morți într-un accident din Suceava. Două mașini s-au ciocnit
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
Caz șocant în județul Suceava. Un bebeluș de doar 23 de zile a ajuns la spital cu mai multe fracturi. Ce a spus mama copilului
Momentul în care un urs a încercat să atace un om în Bușteni. Acesta a fost salvat de câinele său
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Câine sau lup? Animalul ieșit din pădure în apropiere de Poiana Brașov alerga pe șosea
Și-a dezgropat prietenul mort de o săptămână
Incendiu puternic într-un bloc din Suceava
Sunt câini mai mari, câini mai ușor de întreținut, au părul la fel de lung precum Carpatinul însă mai scurt decât Mioriticul
Blănosul simpatic din imagini e Erik. Are doar 5 ani, dar e vedetă-n România. În 2017 a câtigat titlul de campion naţional.
Florin Petrușcă, crescător de Ciobănesc românesc de Bucovina: Este un câine care iubește copiii, este un câine docil, este un câine frumos. Noi, aici în zona montană, îl folosim la paza turmelor de oi și de vite.
Alexandru Lehovolea, crescător: M-am dus la o stână și atâta de dragi mi-au fost, n-am plecat de acolo până n-am luat un cățel, aveam 12 ani și atunci m-am îndrăgostit de Ciobănescul românesc de Bucovina
Istoria Ciobănescului românesc de Bucovina are, spun localnicii, câteva secole. Abia acum trei decenii a început însă munca pentru ca rasa să primească recunoaștere la nivel internaţional.
Dr. Constantin Gașpar, președinte Clubul Național Bucovina: La prima expoziție din 1984 au venit în expoziție oameni cu bâte, cu lanțuri de dus taurii, plăteam autobuze să-i aducem în expoziție.
În data de 29 aprilie 2019, Ciobănescul de Bucovina a fost recunoscut ca rasă, la întrunirea generală a comitetului de la Shanghai. La nivel național, în cartea de origine, de-a lungul anilor, au fost înscrise peste 6.000 de exemplare. Acum, cu drept de reproducție sunt însă doar 300 de femele și 206 masculi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News