Live

Chelneriță angajată pe post de inginer la Apele Române. „Ați ști ce e ăla un debit de apă?” „Va trebui să trec prin materie”

Data actualizării: Data publicării:
Simona Iancu a fost angajată inginer la Apele Române. Sursa: recorder.ro

O tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei și care spune că a terminat Facultatea de Chimie este unul dintre cei mai proaspeţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Jurnaliştii de la Recorder au mers pe firul apei ca să afle după ce criterii a fost recrutată, într-o funcţie cheie, o tânără fără minime cunoştinţe cerute de locul de muncă. Un post pe care l-a ocupat fără concurs, după ce a fost detaşată dintr-o administraţie publică din zona Moldovei. Contactat telefonic, directorul instituției, Petru Avram, a refuzat sa facă orice comentariu pe această temă.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Știți care e legea noastră de căpătâi?

Simona Iancu, inginer Apele Române: Administrația Bazinală a Apelor...

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Nu, legea apelor... Bun, la operare, stiți să lucrați pe calculator?

Simona Iancu, inginer Apele Române: Aaaaa, da...

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Ce știți să lucrați?

Simona Iancu, inginer Apele Române: PDF, n-am mai lucrat demult, am lucrat în timpul facultății. Cred că va trebui să trec un pic cu vederea, să-mi reamintesc unele noțiuni.

Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad spune că a decis să vorbească după ce şeful său direct, Petru Avram, care este și consilier județean PNL, l-ar fi obligat să angajeze, la dispeceratul Departamentului de apărare împotriva inundaţiilor, o tânără fără pregătire în domeniu. Angajat de 25 de ani în instituţie, bărbatul, care este şi inginer tehnic, a încercat să-i explice şefului său că tânăra este departe de a fi candidatul ideal.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: M-am trezit cu o fișă a postului în față pentru care mi se cerea semnătură. La „Studii” spunea „studii superioare”. Poate să însemne și Teologia.

Chiar dacă spune că a absolvit Facultatea de Chimie, Simona Iancu nu şi-a convins şeful cu noţiunile dobândite în studenţie.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Dacă v-ar vorbi de azot, azotiți, azotați, ați ști? Fosforul știți cum se prescurtează? Nu știți, nu? Mda... În situația în care v-ar spune cineva de un debit, ați ști ce e ăla un debit? Debit de apă...

Simona Iancu, inginer Apele Române: La fel, va trebui să trec prin materie.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Știți care e malul drept și malul stâng? La un râu? Cum se determină? Cum să vă poziționați față de un râu?

Simona Iancu, inginer Apele Române: Am făcut în anul II de facultate... legat de știința solului, dar nu în aprofunzime.

Lacunele proaspetei angajate au ajuns şi la urechile directorului instituţiei, chiar cel care a propus-o în funcţie.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Foarte bine că a zis. Dacă ea a zis, eu cred că ea se simte hărțuită emoțional pentru că nu știe elemente simple. Du-te, băi, tu vrei să pregătesc un om pentru școala gimnazială?

Petru Avram, Administraţia Bazinală Prut-Bârlad: Gabi, ai 90 de zile să îți formezi un punct de vedere, conform Codului Muncii.

Simona Iancu ocupă acum un post care, în mod normal, se obţine prin concurs. Însă pentru că angajările la stat sunt blocate în timpul stării de alertă, directorul Administraţiei Apelor din Zona Moldovei a găsit portiţa de salvare: transferul de la Primăria Vatra Moldoviţei, unde tânăra a mărturisit că a lucrat numai trei zile.

Practica angajărilor „aranjate” va dispărea cât de curând, a dat asigurări noul ministru al Mediului, într-o intervenţie la Digi FM.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Am decis ca până la numirea secretarilor de stat să nu fac nicio schimbare la Apele Române. În momentul de față asigurăm interimat prin detașarea unei persoane de la Brașov pentru conducerea Apele Române la nivel național și, în două săptămâni maxim, vom ajunge și la o analiză punctuală pe numirile din Apele Române. Am văzut persoane fără pregătire de specialitate la Apele Române, lucrurile trebuie analizate de la ABA (Administrația Bazinală a Apelor) la ABA. Sunt inadmisibile numirile politice de persoane care nu au nicio legătură cu domeniul.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația „Apele Române” spune că nu a solicitat autorizație de construire la planșeul de la Unirii

Apele Române: Debitul Dunării este în creștere, urmând să ajungă la 7.300 mc/s, aproape dublu faţă de luna octombrie

Debitul Dunării atinge azi valoarea maximă, după care va fi în scădere. Apele Române: Ploile nu au dus la depășirea cotelor periculoase

Apele Române anunță că „viitura de pe Dunăre s-a atenuat”. Care sunt totuși riscurile care „necesită o atenție sporită”

Partenerii noștri