Live

Video CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro

Data publicării:
CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro. Foto: Shutterstock

Condamnare istorică pentru România. Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure din Maramureș unei asociații din Borșa. În caz contrar, va trebui să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro, dar și compensații pentru alți 27 de reclamanți, pentru care s-a constatat încălcarea dreptului de proprietate.

În urmă cu 20 de ani, persoanele care dețineau păduri în Maramureș au câștigat dreptul de a-și recupera proprietățile, însă acest drept nu a fost aplicat nici până astăzi. Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a sesizat pentru prima dată acum doi ani în acest caz și a oferit statului român un termen de doi ani pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă cu proprietarii pădurilor.

După expirarea acestui termen, CEDO a stabilit că, dacă România nu va restitui cele 17.000 de hectare de pădure, va trebui să plătească despăgubiri uriașe, care se ridică la 61,5 milioane de euro, urmând ca Ministerul de Finanțe să aloce această sumă din bugetul de stat.

Totodată, Curtea a stabilit că despăgubirile trebuie plătite într-un termen de trei luni. Dacă reclamanții aleg varianta restituirii terenului, termenul este de 12 luni.

Pe lângă plata despăgubirilor pentru cele 17.000 de hectare, statul român este obligat de CEDO să plătească despăgubiri și pentru alți 27 de reclamanți, pentru care s-a constatat încălcarea dreptului de proprietate.

Decizia este definitivă, însă statul român poate solicita reexaminarea acesteia la Marea Cameră a CEDO, dar doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.

Guvernul român a cerut reexaminarea dosarului încă din 2022, după ce presa a relatat că membrii Asociației Composesoratul Borșa ar fi folosit documente false pentru a se prezenta ca fiind continuatorii vechiului Composesorat Borșa, deposedat în anul 1948, după instaurarea regimului comunist. În ciuda investigațiilor realizate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), Parchetul General și Corpul de Control al Ministerului de Interne, cazul nu a avut niciun rezultat concret.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova, condamnată de CEDO pentru destituirea unui angajat care a primit mită o drujbă. Motivarea instanței

Noi detalii în cazul crimei de lângă o mănăstire din Maramureș: suspecții au fost arestați preventiv. Aceștia se cunoșteau cu victimele

Crimă în fața unei mănăstiri din Maramureș: patru suspecți au fost prinși, după moartea unui tânăr de 23 de ani. Detalii din anchetă

Nicușor Dan: Dacă nu apar date noi, Călin Georgescu are o șansă la CEDO

Partenerii noștri