Live

Cea mai mare pensie din Iași a ajuns acum la 33.654 de lei. Ce s-a întâmplat la recalculare cu această pensie

Data publicării:

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate din județul Iași ajunge la 33.654 de lei brut, după recalculare, conform datelor oferite de Casa Județeană de Pensii Iași și citate de ziaruldeiasi.ro.

Chiar dacă este cea mai mare pensie de la nivelul Iașiului, aceasta nu a fost însă și pensia care a înregistrat cea mai mare creștere la prima etapă de recalculare.

Această pensie a crescut cu 2.143 de lei față de suma inițială de 31.511 de lei brut, cât era cuantumul anterior. În schimb, un alt pensionar ieșean a obținut o majorare semnificativă de 8.000 de lei la pensie, după ce i-a fost recalculată pe baza Legii 360/2023, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

În județul Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari, iar dintre aceștia, aproape 151.000 au fost incluși în procesul de recalculare, prima etapă. Potrivit șefei CJP Iași, peste 70% din cei care au beneficiat de recalcularea drepturilor de pensie în prima etapă, care s-a încheiat la 1 septembrie 2024, au obținut o pensie mai mare, media fiind de 650 lei. Pe de altă parte, alți beneficiari ai pensiei minime din județul Iași, respectiv aproximativ 10.000 de pensionari, nu au avut creșteri la pensie, informează sursa citată.

La momentul actual se desfășoară cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, care vizează pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP), cât și pe cei care prezintă la dosar adeverințe pentru veniturile nepermanente (cum ar fi prime, al 13-lea salariu). Documentele justificative sunt necesare dacă pensionarii au obținut sumele înainte de aprilie 2001. Pentru veniturile câștigate după această dată, nu sunt necesare adeverințe suplimentare, deoarece informațiile sunt deja înregistrate în sistemul informatic. Procesul a început la 1 septembrie 2024 și se va încheia anul viitor, mai exact la 1 martie 2025.

Editor : B. G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest al persoanelor nevăzătoare. Ciolacu asigură că nu le vor scădea pensiile și promite rezolvarea problemei în noiembrie

Misterul morții doctoriței Gabriela Ștefănescu din Iași: a fost găsită fără suflare într-un hotel din București

O femeie din Iași a primit acordul judecătorilor să intre cu forța în apartamentul unei vecine pentru a face curățenie

Anunțul Casei de Pensii, după ce au apărut neconcordanțe între deciziile de recalculare și taloanele pensionarilor

Partenerii noștri