Live

Ce a decis instanța în dosarul demolării Cathedral-Plaza, un proces început acum 18 ani. Reacția lui Nicușor Dan

Data actualizării: Data publicării:
Cathedral Plaza

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral-Plaza, astfel că clădirea va fi demolată, costul pentru această operaţiune fiind undeva între 5 şi 8 milioane de euro.

„Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral-Plaza şi a respins cerea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalităţi juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziţiei pe care am semnat-o acum 2 ani”, a anunţat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizaţie de care toată lumea ştia că este nelegală, potrivit News.ro.

„Beneficiarul autorizaţiei s-a crezut şmecher, aşa cum se cred şmecheri mulţi investitori din ziua de azi. Aşa cum am aşteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să ştie şi aceia care se cred azi de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau peste 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc azi”, a transmis primarul Capitalei. Nicușor Dan a afirmat că autorizaţia nelegală a fost emisă în 2006.

El a precizat că a fost un litigiu finalizat în 2010 în care Curtea de Apel Suceava a zis că autorizaţia e nelegală şi a mai fost un litigiu care s-a finalizat în 2013 printr-o decizie a Curţii de Apel Ploieşti, care a spus că primarul Municipiului Bucureşti trebuie să o demoleze iar din 2013 a început un litigiu care s-a terminat azi, în care beneficiarul autorizaţiei, proprietarul clădirii, a solicitat intrarea în legalitate.

Nicuşor Dan a mai spus că, conform deciziei de la Tribunalul Dâmboviţa şi Curtea de Apel Ploieşti, sarcina demolării este a primarului Municipiului Bucureşti.

Costul demolării, „undeva între 5 şi 8 milioane de euro”

„Costul de demolare este undeva între 5 şi 8 milioane de euro şi el o să fie plătit de Primăria Capitalei, aşa cum a spus instanţa şi o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că Primarul Sectorului 1 a eliberat autorizaţia nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chiliman, împotriva arhitectului-şef de atunci, ca să recupereze bani”, a subliniat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a mai spus că în momentul ăsta nu pot să vină să demoleze pentru că actul pe care l-a dat este suspendat de instanţă dar singurul motiv pentru care instanţa a suspendat a fost că există un litigiu de intrare legalitate. „Această chestiune nu mai există, începând de azi, deci o să reluăm repede la Tribunal litigiul cu privire la acel act (..) probabil că într-un an de zile o să avem o decizie definitivă pe acea dispoziţie şi vom începe demolarea.

Despre demolare, Nicuşor Dan a spus că, la orice fel de construcţie, ca să faci un proiect tehnic de demolare, trebuie să faci înainte o expertiză tehnică, iar un expert tehnic în structuri o să-ţi spună care sunt paşii de urmat. „O să continuăm cu expertiza ca să fim gata în momentul în care se finalizează ultimul litigiu, să putem să intrăm cu demolarea.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan, despre posibila respingere a referendumului pentru București: „Nu poate fi mai rău decât mandatul pe care l-am avut deja”

Nicușor Dan explică, cu ajutorul unei pizza, cum sunt cheltuiți banii în Capitală: „E nevoie să schimbăm partajarea fondurilor"

Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de fonduri UE

Decizia de a anula sau nu condamnarea lui Trump în cazul Stormy Daniels a fost amânată

Partenerii noștri