Live

Care este diferența dintre rachetele balistice și interceptorii de la Deveselu

Data actualizării: Data publicării:

Componenta scutului antirachetă amplasată în România, la Deveselu, vizează protejarea aliaților nord-atlantici de atacuri cu rachetă cu rază mică și medie de acțiune. Acestea ar putea fi lansate din Orientul Mijlociu.  Mihai Fifor, ministrul Apărării, a spus ”cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”. Oficialul se refera, de fapt, la rachetele antibalistice. Diferența dintre un interceptor aflat în județul Olt și o rachetă balistică este uriașă, scrie Global Defence News.

Ministrul Apărării spune că a fost o greșeală de comunicare și că de fapt a vrut să spună că baza de la Deveselu „se ocupă” cu rachetele balistice, nu că „avem” rachete balistice.

Racheta balistică

Este în continuare unul dintre cele mai puternice instrumente aflate în dotarea armatelor convenționale. Scutul antirachetă de la Deveselu a fost construit pentru a apăra NATO de acest tip de amenințare.

Americanii au dezvoltat sistemul numit Aegis Ashore, au replicat ceea ce exista de deja pe o serie de nave de luptă și l-au montat la sol, în județul Olt.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate atât de NATO cât și de armata americană, baza de la Deveselu are strict un rol defensiv. În ultimii ani, acesta a fost mesajul ferm al autorităților din România, indiferent de partidele politice aflate la putere.

În acest context este imposibil ca la Deveselu să existe rachete balistice dacă rolul întregului sistem este defensiv (pentru apărare).

Racheta balistică este armată și poate să aibă chiar și o încărcătură nucleară. Prima a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 40 de către experții Germaniei naziste și a fost folosită pentru a bombarda Parisul. Racheta balistică poate să atingă ținte aflate la distanțe cuprinse între 1000 și 5.500 de kilometru, sau, în cazul celei intercontinentale, la 12.000 de kilometri.

Ce rachete sunt de fapt la Deveselu

Rachetele din baza de la Deveselu sunt numiți interceptori, cu rol defensiv. Atunci când este sesizată o amenințare, acești interceptori sunt lansați pentru a distruge racheta balistică ce amenință teritoriul NATO.

Baza antirachetă din România are interceptori de tip SM3. Au o autonomie de zbor de 500 de kilometri, ating un plafon de 160 de kilometri și zboară cu o viteză de 9.600 de km/oră.

Interceptorii SM-3 nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.  Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016.

Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA avertizează că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare

Coreea de Nord a livrat până acum Rusiei peste 100 de rachete balistice și 5 milioane de obuze

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de atacul rusesc asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri