Live

Capcana anunțurilor postate de falși constructori pe internet. Un bărbat a fost păgubit cu 3.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
Accident de muncă pe un șantier din Galați. Un tânăr a căzut de la etajul 5 al unui bloc unde lucra. Foto: GettyImages

O grupare de escroci face victime în toată țara. Oamenii se dau drept constructori în anunţuri pe internet, promit lucrări aparent simple, se prezintă la clienţi acasă, se prefac că muncesc două-trei ore şi apoi se fac nevăzuţi, sub pretexul că se duc să cumpere materiale. Dar nu înainte de a cere toți banii.

Păgubit: Avem aceste 4 ţevi care pleacă de jos în sus, unite de alte trei ţevi, plus patru jos. În total aceste țevi pe site, la orice bricolaj, hai 150-200 lei. Munca? Ei în jumătate de oră au terminat, că doar au sudat plus să le taie.

Pentru această lucrare”, care nu face mai mult de 200 de lei, păgubitul a plătit de 15 ori mai mult: 3.000 de lei. Muncitorii au spus că merg să cumpere materiale de construcţii, dar nu s-au mai întors pentru a termina construcţia.

Păgubit: Erau trei indivizi, unul am crezut că e rus, și încă un domn alături de ei. Asta m-a pus pe gânduri, dar omul avea lanţ de aur și m-am gândit: dacă ăştia au bani, nu au cum să tragă ţepe...

Păgubitul nu şi-a dat seama că ar putea să fie victima unor escroci. Anunţul părea serios: Un anume Alexandru, din Teleorman, oferea servicii pentru o gamă largă, încă din februarie: construcţii, reparaţii, vopsitorie, orice era nevoie. Au bătut palma virtual, după un schimb de mesaje pe WhatsApp în care s-au înţeles să realizeze o căsuţă de grădină cu preţul de 3.000 de lei. După câteva zile, o echipă de muncitori cu maşină de Galaţi ajunge să execute lucrarea: pentru a se pune pe treabă, cer un avans de 1.000 de lei pe care îl primesc imediat:

Păgubit: Mi-au spus: ca să continuăm, trebuie să ne mai dați niste bani, că panourile alea sunt scumpe. Știam și eu că panourile costă. Aici a fost greșeala mea, ca le-am dat iarăși, 2.000.

Nici acum nu a intrat la suspiciuni, crezând că oamenii sunt de bună credinţă şi se vor întoarce cu materialele de construcţie. De pe drum a primit un telefon.

Păgubit: Mi-a cerut încă 7.000. De la 2.900, la cât ne-am înțeles, eu ajungeam teoretic la 100 de milioane (de lei vechi, n.r.).

Escrocrii par şi foarte abili. Ajunşi acasă la păgubit, au folosit un alt număr de telefon - diferit de cel care este în anunţul de la mica publicitate. Astfel că a sunat pentru a cere explicaţii. Persoana cu care s-a negociat iniţial se dă ea victimă şi spune că nu are de a face cu muncitorii neserioşi.

Autorul anunțului: Domnule, nu aţi făcut cu mine!

Păgubit: Nu mi-aţi făcut mie structura din ţevi?

Autorul anunțului: Domnule, uitaţi-vă mai bine la număr! Cum să faceţi cu mine asta, că eu vă dau în judecată?

Cum era de aşteptat, băieţii care au fugit cu banii nu mai răspund la telefon. Păgubitul a încercat să îi atragă într-o capcană.

Păgubit: Am venit aici la postul de poliţie şi mi s-a spus: dar ce, domne, noi suntem pândari?

Poliţia Ilfov recunoaşte că nu le poate da de urmă escrocilor: Persoanele cu care s-a înţeles în vederea realizării unei căsuţe de grădină şi cărora le-a achitat suma de 3.000 de lei cu titlul de avans nu mai sunt de găsit.

Păgubit: Poate nici nu îmi voi recupera paguba, dar măcar să fiu împlinit că se întâmplă ceva, că poliția face ceva ca vecinul, ca oricine altcineva să nu mai ia țepe din astea.

Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi se fac cercetări pentru infracţiunea de înşelăciune.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbat arestat în Marea Britanie, în legătură cu furtul a 22 de tone de cheddar. Jamie Oliver s-a implicat în găsirea lui

Jamie Oliver, apel după un jaf „de proporții șocante”. Cere ajutor pentru prinderea unor escroci care au furat 22 de tone de cheddar

Cum se folosesc escrocii de inteligența artificială ca să fure case de milioane de dolari chiar de sub nasul proprietarilor

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. O nouă metodă de fraudă apărută în România

Partenerii noștri