Cum se folosesc escrocii de inteligența artificială ca să fure case de milioane de dolari chiar de sub nasul proprietarilor

Data publicării:
Spelling Manor, SUA
Proprietarul Spelling Manor din Los Angeles nu poate vinde uriașa vilă cu 120 de camere din cauza unor escroci care au falsificat titlul de proprietate. Foto: Profimedia Images

Folosindu-se de tehnologia AI și de cantitatea vastă de informații personale disponibile în public, unii escroci pun la cale scheme tot mai îndrăznețe prin care falsifică titluri de proprietate în încercarea de a-i șantaja pe proprietarii de drept, potrivit Business Insider. Printre victimele escrocilor se numără proprietari de vile luxoase, dar și persoane care dețin locuințe mai modeste sau parcele de teren.

Spelling Manor - o vilă cu 120 de camere din Los Angeles, o pistă de bowling și un salon de înfrumusețare, construită de Aaron Spelling, producătorul de televiziune din spatele unor seriale precum „Beverly Hills 90210” și „Dinastia” - este una dintre cele mai mari proprietăți puse la vânzare în SUA.

S-a aflat la vânzare de mai bine de 2 ani și jumătate și are un preț uriaș: 137,5 milioane de dolari.

Proprietarul vilei probabil că a fost foarte mulțumit atunci când Eric Schmidt, fostul director executiv și președinte al Google, cu o avere de 23 de miliarde de dolari, s-a arătat interesat să cumpere casa, după cum a raportat The Wall Street Journal la finalul lunii trecute.

Problema este că proprietarul anonim, care potrivit unui raport citat de WSJ ar fi un miliardar saudit, nu poate vinde vila nimănui.

*EXCLUSIVE* Never-before-seen artifacts from Lisa Marie Presley’s early years go on temporary display at Graceland
Frauda cu titlurile de proprietate au complicat și situația domeniului Graceland din Memphis, care îi aparținea lui Elvis Presley și a rămas în familia sa. Foto: Profimedia Images

Escrocii au depus un act de proprietate falsificat la începutul anului. Bătălia legală pentru câștigarea dreptului de proprietate asupra vilei stă în calea vânzării ei.

Spelling Manor este un exemplu care a ieșit în evidență datorită dimensiunii și valorii uriașe a proprietății, dar oricărei persoane care deține o casă sau o bucată de pământ poate să i se întâmple să îi fie transferat titlul de proprietate fără să știe.

Escrocii nu se folosesc neapărat de această metodă de fraudă ca să obțină toți banii din vânzarea proprietății - ei încearcă să îl șantajeze pe proprietarul de drept pentru o sumă mai mică pe care să le-o plătească pentru ca infractorii să îi returneze casa.

Tylor Adams, care conduce compania CertifID de recuperare și prevenire a fraudei prin corespondență, a explicat cum gândesc escrocii: „Dacă încurcăm destul lucrurile cu titlul de proprietate până în punctul în care proprietarii de drept nu pot face vânzarea, am putea să îi convingem să ne trimită niște criptomonede undeva ca să îl primească înapoi?”

Escrocii au încercat să fure Graceland, domeniul lui Elvis Presley

Frauda cu titlurile de proprietate au complicat și situația domeniului Graceland din Memphis, care îi aparținea lui Elvis Presley și a rămas în posesia urmașilor săi.

O companie numită Naussany Investments and Private Lending a spus că deține Graceland și a anunțat că plănuiește să scoată proprietatea la licitație.

Nepoata lui Presley, Riley Keough, a dat în judecată compania, acuzând-o că folosește documente false ca să pretindă că deține domeniul. Keough a câștigat procesul.

Lisa Jeanine Findley, din Missouri, a fost acuzată în luna august de fraudă și furt de identitate în complotul pe care l-a pus la cale pentru a fura proprietatea istorică.

graceland-riley-keough
Nepoata lui Presley, Riley Keough, a dat în judecată o companie care a pretins că deține Graceland și că va scoate proprietatea la licitație. Colaj foto: Profimedia Images

Escrocii nu vizează doar ținte mari: în 2023, terenul viran din Arizona al lui William Gordon a fost vândut cuiva fără ca proprietarul de drept să știe ce s-a întâmplat.

Gordon a cumpărat proprietatea în 1999 în schimbul a 76.500 de dolari, însă, la un moment dat, cineva a depus un nou act de proprietate cu numele lui Gordon, dar, în loc de Arizona, pe document era trecut statul Texas.

Gordon a realizat că a avut loc un transfer de proprietate doar după ce a primit o scrisoare în care era felicitat pentru vânzarea terenului în schimbul a 200.000 de dolari.

Gordon și-a recuperat proprietatea până la urmă, dar toate procedurile legale l-au costat 9.000 de dolari.

În 2022, un teren din Fairfield, Connecticut, a fost vândut după ce un escroc s-a prefăcut că este proprietarul, un doctor pe nume Daniel Kenigsberg, care a descoperit ce s-a întâmplat când cineva a început să construiască o casă pe terenul lui.

Un anume „Daniel Kenigsberg” din Johannesburg a semnat documente prin care a încercat să fure proprietatea.

Beyonce and Jay Z are rumored to be buying Petra Ecclestone's $105 million estate 'The Manor' in Hollywood, as they plan their move to Los Angeles
Vila Spelling Manor a fost scoasă la vânzare pentru 137,5 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Videoclipuri „deepfake”, documente falsificate și identități furate: tehnologia AI, în mâinile escrocilor

„Problema reală o reprezintă persoanele de rând, persoane obișnuite care au economisit destui bani ca să-și cumpere o casă și sunt înșelate printr-o escrocherie pentru care nu erau pregătite”, a spus Adams.

„Asta este partea tristă aici - că aceștia sunt oamenii care vor fi afectați mult mai mult.”

Escrocii se bazează tot mai mult pe inteligența artificială ca să își fraudeze victimele, indiferent dacă instrumentul folosit este telefonul, e-mailul sau un transfer de titlu de proprietate înregistrat în mod fraudulos la autoritățile locale.

„Din păcate, tehnicile lor evoluează odată cu tehnologia”, a spus Marty Kiar, un evaluator imobiliar din Florida.

Escrocii folosesc inteligența artificială ca să genereze videoclipuri „deepfake” în care se dau drept alte persoane, să creeze documente false care seamănă foarte mult cu cele reale și să identifice proprietăți vacante și fără ipoteci mai repede decât ar putea un om.

„Infractorii sunt foarte, foarte isteți. Sunt la curent cu cele mai noi tehnologii ca să încerce să lase pe cineva fără proprietatea sa”, a explicat Kiar.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
În ce zile intră pensia pe luna noiembrie? Pentru care pensionari va veni cu 2 zile întârziere?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Joaquin Phoenix, un gentleman desăvârșit. Rooney Mara s-a fâstâcit când soțul i-a aranjat trena rochiei chiar...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit