Video&Foto Azilele groazei, la doi pași de București. 100 de bătrâni aduși pentru îngrijiri la cămine private erau torturați și ținuți flămânzi
Azilele groazei au fost descoperite la doi pași de Capitală. Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. Erau torturați, obligați să muncească și, de multe ori, nu primeau nimic de mâncare. Polițiștii au făcut percheziții în această dimineață în zeci de cămine private, iar bătrânii vor fi duși la spitale din București pentru îngrijiri medicale.
Un băiat de 15 ani din Tecuci a furat mașina părinților și a intrat cu ea într-un stâlp
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Milioane de euro au fost găsite de anchetatori după perchezițiile făcute la casa lui Horațiu Potra
Percheziții de amploare în dosarul mercenarilor coordonați de Horațiu Potra: 12 locuințe vizate
Un columbian a fost arestat preventiv pentru că a vrut să arunce în aer clădiri din România. El a fost instigat de un bărbat din Rusia
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
Operaţiunea „Ghost Gun”
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
ACTUALIZARE 13.20 56 de persoane din căminele de lângă București unde bătrânii erau chinuiți și ținuți flămânzi au fost duse la spitale în București, patru dintre ele rămânând internate. Poliția a făcut public numărul de telefon unde rudele pot suna pentru a afla informații.
Numărul de telefon este – 0743164790.
ACTUALIZARE 12.00 O consilieră a Gabrielei Firea a condus pentru o perioadă de timp asociația implicată în ancheta privind căminele de lângă București unde bătrânii erau abuzați și ținuți flămânzi. Ministerul Familiei transmite însă că acea consilieră a demisionat în martie 2022, iar Firea nu are nicio legătură și nicio informații despre acest caz, singura relație dintre cele două fiind de " prietenie și colegialitate".
ACTUALIZARE 10.00 Este vorba despre trei azile de bătrâni din Ilfov, unde vârstnicii erau aduși de rude pentru a fi îngrijiți, dar care erau obligați să muncească și nu primeau mâncare sua medicamente.
În loc să fie îngrijiți, ei erau cei care erau obligați să îngrijească alți bătrâni, deși și ei aveau probleme de sănătate.
Rudele plăteau între 4.000 și 7.000 de lei lunar pentru îngrijri.
DGASPC sector 3 și DGASPC Ilfov ar fi atribuit mai multe contracte unei asociații, care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijrea lor, ceea ce însă nu s-a întâmplat. De altfel, asociația respectivă nu avea autorizație de funcționare.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției: "Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin muncă neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane.
Acest dosar penal a pornit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei din cadrul Direcției de investigații criminale. În urma acestei activități de astăzi, la sediul DIICOT, structura centrală, vor fi conduse 26 de persoane bănuite în cauză, iar alte 15 persoane, martori în această cauză vor fi conduse la sediul DIICOT pentru a fi audiate".
Știrea inițială
Polițiștii și procurorii DIICOT au descins în cămine de bătrâni din apropierea Capitalei. Sunt zeci de percheziții în mai multe județe, într-un dosar de exploatare a persoanelor cu vulnerabilități sau aflate în situații vulnerabile. Victimele nu au primit nici mâncare, nici tratament medical în timp ce se aflau în centre sociale private. Sunt vizate și două instituții publice care, din 2021 și până acum au dat mai multe contracte unei asociații care pretindea că prestează servicii sociale, deși nu avea experiență și nici licență de funcționare.
Mascații au descins la cămine de bătrâni de la marginea Capitalei. 31 de percheziții sunt în desfășurare la această oră în șase județe și în București. Polițiștii și procurorii au informații că două grupări de infractori au exploatat mai mulți bătrâni care aveau dizabilități sau probleme de sănătate. Aceștia erau ținuți în condiții inumane, nu primeau hrană, tratament și nici nu erau spălați.
Sunt în desfășurare percheziții și la DGASPC Ilfov, dar și DGASPC Sectorul 3.
Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică, a comunicat Poliția.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.
Au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală.
15 martori vor fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News