Bănescu: "Linguriță și pahar de unică folosință" nu fac parte din vocabularul spațiului liturgic, cenzurarea nu e atributul statului
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat la Digi24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ține strict de biserică, cenzurarea nefiind atributul statului.
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Un preot din București declară război TikTok-ului în post
Deși BOR îi interzice, un preot vrea să fie primar din partea PNL
Miza înființării unei mitropolii a Tomisului
Preotul Calistrat: „10% din ce câștigi la nuntă trebuie să dai Bisericii. L-ați luat pe Dumnezeu de prost?!”
Bănescu, sunat de Pandele: Nu am ce să vorbesc
Arhiepiscopul Teodosie a fost întrerupt în timpul slujbei
Patriarhul Daniel intervine în scandalul Teodosie - Bănescu: „Trebuie oprit”
Scandal uriaș în BOR. Teodosie: Bănescu are a doua soție împotriva religiei
"Am apucat să comunic oficial, problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire aparțin exclusiv bisericii.
Conform principiului neutralității statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtășit de majoritatea statelor democratice, și de România, evident.
Statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice și nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice.
Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.
Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică.
Va urma o consultare interortodoxă.
Biserica nu e insensibilă la neliniștea unui grup al credincioșilor, dialogul cu instituțiile se va purta în modul cel mai logic și cu maximă bunăvoință.
Voi anunța o soluție menită să liniștească pe cei îngrijorați", a declarat Vasile Bănescu.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News