Live

Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri

Data actualizării: Data publicării:
Medicul Radu Tincu atrage atentia ca dintr-o criză sanitară, vom ajunge într-una umanitară. Foto: Profimedia

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Autoritățile au anunțat în informare (vezi facsimil mai jos) că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții. 

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată astăzi în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Primele externări la cerere, oamenii părăsesc centrele de carantină

Primul pacient cu Covid-19 care a „profitat” de decizia CCR este un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24.

„Și-a asumat un risc foatrte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Ea a precizat că a încercat să vorbească cu pacientul, să-l facă să se răzgândească, însă nu a reușit.

„A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze”, a afirmat managerul de la Marius Nasta, completând că tânărul a plecat acasă cu familia.

O situație similară este și la Spitalul Colentina. Managerul unității, dr. Remus Mihalcea, a declarat la Digi24 că vineri, când se pregătea să plece din spital, șapte pacienți cu Covid-19, toți asimptomatici, făceau formalitățile de externare la cerere.

Citiți și:

Raed Arafat: Suntem pe un trend crescător. Dacă sunt respectate regulile de bază putem controla situația

Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR

Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. 

Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea. La acest moment, centrele de carantină este bine să fie menținute, pentru că nu știm care va fi situația pe cazul valului doi. La nivel european, nu vorbim de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate. În ultima perioadă, carantinarea a fost doar o excepție la noi”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, vineri, în România, se aflau 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină instituționalizată. De asemenea, în spitale se află internați circa 6.000 de pacienți cu Covid-19.

Ludovic Orban: CCR a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu care va fi difuzat sâmbătă la Digi24 că „CCR nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus”.

El a admis că pacienții pot fi externați la cerere și cănu se mai poate aplica izolarea la domiciliu sau carantina.

„Dacă un pacient vrea să fie externat, poate face cerere. Curtea Constituțională a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber”, a spus Orban.

Premierul a mai anunțat că a constituit deja o echipă cu ministerele care lucrează la un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”

Până atunci, premierul le recomandă românilor să respecte regulile de igienă și distanțare. 

„Rugămintea mea către toți cetățenii e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile care sunt noimale pentru toată lumea. Sunt necesare pentru protejarea sănătății”

Nelu Tătaru: Facem evaluarea la 24 de ore

Și ministrul Sămătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri seara, că a fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantinarea și izolarea.

„Facem evaluarea la 24 de ore. Vom avea situaţia externărilor şi vom şti care sunt pacienţii care sunt externaţi. Pacientul trebuie să îşi asume decizia pe care o ia. Pacientul trebuie să fie luat în evidenţă de către medicul de familie şi DSP-ul din judeţ după externare”, a precizat ministrul.

Raed Arafat Informare carantina. Foto: DSU

Editare: Cristina Iancu, Liviu Cojan, Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii separatiști din Ucraina ar fi stat 10 zile în carantină înainte de a se întâlni cu Putin

Orașul cu cele mai scumpe case din lume se confruntă cu o criză imobiliară gravă, dar 40.000 de locuințe stau neocupate

SUA iau în calcul restricționarea călătoriilor din China, după ce țara a anunțat că se redeschide în mijlocul unui val mortal Covid

În ciuda valului uriaș de Covid, China se redeschide pentru turiști din ianuarie

Partenerii noștri