Live

Atenţionare din partea comisarului european pe buget, care ar putea viza şi România

Data actualizării: Data publicării:
Sediul Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Comisia Europeană ar putea decide să restricționeze accesul la fonduri europene în cazul unui stat membru UE care încalcă principiul statului de drept, situație în care s-ar putea afla și România, a declarat comisarul European pe Buget, Günther Oettinger.

Potrivit acestuia, două treimi din majoritatea Parlamentului European ar susține acest demers.

"Am putea să prevedem, atunci când nu se respectă principiul statului de drept reducerea fondurilor pentru anumite programe sau interzicerea participării la anumite programe și la anumite genuri de finanțare. Am înțeles că două treimi din majoritatea Parlamentului European susțin acest demers și o să vedem cum continuă dezbaterile și în ce sens se vor îndrepta", a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, comisarul European pe Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger, citat de Mediafax.

Comisarul european adaugă că executivul european are obligația să acționeze astfel atunci când constată încălcarea statului de drept. Potrivit comisarului, Comisia Europeană este "în strâns contact" cu guvernul român.

"Principiul statului de drept este o valoare foarte importantă a UE și a fost de la bun început. Este de fapt o obligație pentru toate statele membre, o chestiune prevăzută în dreptul primar, în Tratatul de la Lisabona. Comisia nu are doar dreptul, ci obligația ca, atunci când constată că statul de drept este încălcat sau îngrădit sau acest principiu este restricționat, să acționeze. Asta facem deja în Polonia și, după decizia Parlamentului European, o facem și în Ungaria. Am discutat despre acest lucru cu reprezentanții Guvernului român. Suntem în strâns contact cu ei. Acum Comisia va trebui să vadă dacă și când se înregistrează progrese în România sau dacă iau acțiuni care încalcă principiul statului de drept.

Potrivit lui Günther Oettinger, această problemă nu are "nicio legătură" cu exercitarea Președinției României la Consiliul UE, despre care a spus că "se desfășoară cu succes" în prima jumătate a anului 2019.

Întrebat de presă dacă împărtășește îngrijorările guvernului german privind situația statului de drept din România, comisarul european a declarat că Executivul de la Berlin susține propunerea Comisiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri