Armata a detectat o nouă ţintă aeriană care a intrat pe teritoriul României dinspre Marea Neagră. Avioane F-18 și F-16, ridicate în aer
Ministerul Apărării a anunţat că sistemele radar ale armatei au detectat din nou o ţintă aeriană de mici dimensiuni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe. Obiectul a intrat în spațiul aerian al României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiţei, pe o distanță de 19 kilometri, iar armata a ridicat patru avioane de vânătoare de la sol. Aeronavele nu au avut contact vizual cu ţinta în niciun punct, semnalul radar fiind pierdut la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 04:30, mai menționează MApN. Este al doilea incident de acest fel în ultimele trei zile.
„Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea. Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională”, a transmis Ministerul Apărării sâmbătă, într-un comunicat.
MApN a mai precizat că au fost ridicate de la sol, succesiv, două avioane de vânătoare F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
„Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiţei, oră la care Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie”, a mai transmis sursa citată.
Potrivit datelor Armatei, sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 04.30.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 05.10, iar avioanele de luptă au revenit la bază.
„Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă. MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea”, arată Ministerul Apărării.
Un incident similar a avut loc joi, când un obiect detectat dinspre Marea Neagră a traversat frontiera terestră a României în jurul în zona localității Eforie Nord.
„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News