Live

ANRE: Peste jumătate dintre consumatorii casnici de energie electrică din România sunt „vulnerabili”

Data actualizării: Data publicării:
Piaţa de energie a devenit complet liberalizată la 1 ianuarie. Foto: Getty Images

Mai mult de jumătate din consumatorii casnici de energie electrică din România, respectiv peste 4,5 milioane, sunt „consumatori vulnerabili”, cu un consum mediu de 55 kWh pe lună, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), informează Agerpres.

„Din cei peste 8.700.000 de clienţi casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obţine datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, peste 50% din total sunt clienţi cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili", se arată într-un comunicat ANRE.

Este vorba, mai exact, de un număr de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.

Totodată, ANRE precizează că, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un număr de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienţi) au ales să încheie contracte de furnizare la preţuri concurenţiale.

Referitor la liberalizarea prețului la energia electrică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a calificat drept „un abuz” trecerea automată din piața reglementată în cea a serviciului normal.

„Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei: Dacă ANRE nu rezolvă această problemă, modificăm legea energiei prin OUG

Popescu a anunțat că Executivul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată.

„Săptămâna viitoare, dacă ANRE nu rezolvă această problemă să modificăm legea energiei prin OUG și să spunem negru pe alb: toți clienții din regim reglementat vor beneficia de preț din piața concurențială a furnizorului, cel mai bun preț de pe piață din ofertele furnizorului”, a spus ministrul la Digi24.

În prezent, cine nu face nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, va avea facturi mai mari chiar și cu 14 lei, la un consum mediu lunar de 100 kWh.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Facturile la curent s-ar putea dubla după ridicarea plafonării de la 1 aprilie 2025. Ce explicații a oferit Sebastian Burduja

Ucrainenii se luptă contracronometru să repare rețeaua electrică distrusă de ruși. „Anticipăm o iarnă foarte grea”

Cuba, al treilea eşec major în restabilirea energiei. Milioane de oameni nu au electricitate

Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune ministrul Burduja

Partenerii noștri