Live

Andrei Cornea: „Dăncilă s-a dus la Bruxelles și a zis că protestatarii din 10 august au fost drogați”

Data publicării:

Faptul că șefii Jandarmeriei refuză să dea declarații este un drept al lor, însă este un semn că ascund ceva - este de părere eseistul și filosoful Andrei Cornea. Invitat în emisiunea „Imparțial”, de la Digi24, filosoful a vorbit despre mitingul Diasporei din 10 august, dar și despre viitorul lui Tudorel Toader în fruntea ministerului Justiției. 

- Șefii Jandarmeriei apelează la dreptul de tăcere.

Andrei Cornea: „E dreptul lor să nu dea declarații, însă acest lucru trebuie coroborat cu faptul că deocamdată nu au fost desecretizate acele documente ale Jandarmeriei, pe care Parchetul le-a cerut. În consecință, ancheta e blocată. Problema e dacă nu cumva se dorește blocarea definitivă. Nu-mi închipui că se poate tărăgăna la nesfârșit desecretizarea documentelor. Odată făcută desecretizarea, va înceta și tăcerea lor”.

- Nu ar fi mai corect să vorbească cu procurorii?

Andrei Cornea: „E dreptul lor să facă asta. Din perspectiva opiniei publice, nu a celor implicați în manifestație, faptul că se poate vedea această încercare și de o parte, și de alta sugerează că se ascunde ceva. Dacă oamenii aceștia ar considera că și-au făcut datoria, ce i-ar împiedica să dea declarații? Faptul că ascund asta în mod sistematic sugerează că au ceva de ascuns, dar se va afla. Noi, România, am avut noroc că nu au fost morți, răniți grav, incapacitați pe viață. Atât ar fi trebuit că ar fi fost în piață 1 milion, ar fi fost ca la Revoluție. Ei se folosesc de această chestiune, ca să o facă uitată. Nu a fost nimic, doamna premier s-a dus la Bruxelles și a zis că au fost drogați. Am auzit asta și în '90.

Faptul că tu, guvern, nu poți să-ți asumi nimic nu se poate accepta. Ei își închipuie că europarlamentarii chiar o să le creadă minciunile lor. Nu, vor fi consecințe. Și consecințele vor fi dure și România ar merge în linie dreaptă cu activarea Articolului 7. Noi avem MCV și e foarte convenabil ca România să fie dată ca exemplu negativ.

Doamna Firea încearcă să o scalde, pentru că ea e mai mult legată de București, însă poziția oficială a PSD este că ei nu au legături. Așa cum Iliescu și FSN spuneau că în Piața Universității erau numai bandiți.”

- Nu ar putea și alte partide să țină cu dinții de guvernare?

Andrei Cornea: „Țin cu dinții. Trebuie să ne gândim la posibilitatea de a avea un partid care să aibă mai multe legături cu drepturile omului. Să nu fie în disonanță cognitivă ce spune cu ce face. Tot timpul o dau cu libertatea și apoi propun să limiteze demonstrațiile. Ăla e un drept al omului. Se tot spune asta: e o demonstrație ilegală, pentru că nu a cerut autorizație. Primarul poate să interzică o demonstrație, dacă are informații că e vorba de oameni înarmați, însă orice demonstrație trebuie notificată. Notificată, nu autorizată. Nu există demonstrație autorizată, e o minciună”.

- Să vorbim de remanierea guvernului. Pentru cine e mai importantă justiția: Dragnea sau Tăriceanu?

Andrei Cornea: „Portofoliul justiției e important în general, însă domnul Dragnea se comportă cu miniștrii ăștia cum te-ai comporta cu niște slugi. Dacă domnul Toader a fost important pentru a o scoate pe Kovesi din funcție, dacă acum dintr-un motiv sau altul Tudorel Toader constată că nu mai poate face încă un pas, atunci i se spune: ieși! Nu faci ce spun, pleci! Va fi mai greu pentru că nu cred că Tăriceanu o să înghită așa ușor această broască râioasă, chiar dacă nu e postul lui. L-a sprijinit pe omul ăsta și ar denota o mare slăbiciune. Înțeleg că domnul Dragnea are acum o problemă și cu completul de 5 judecători, de la ÎCCJ. Legea nouă, se pare că domnul Dragnea vrea OUG prin care să ajusteze lucrurile, să nu aibă completul de judecători care a fost făcut la începutul anului. E o chestie tactică. Are multe nemulțumiri. Probabil că se gândește că dacă-l pune pe domnul Nicolicea, pe Șerban Nicolae la Justiție, poate să obțină orice. Asta e, nu l-a pus.”

- La Educație vedeți pe cineva viabil?

Andrei Cornea: „Păi doamna Dăncilă acum. Cine preia? Până se face schimbarea nu trebuie să fie cineva interimar? Poate premierul va fi interimar. Ar fi o bună ironie să o vedem pe doamna Dăncilă, care confundă protestatarii cu protestanții”.

- Paul Stănescu?

Andrei Cornea: „Nu cred că o să plângă cineva după Paul Stănescu, nici după domnul Andrușcă. Niște figuri nesemnificative pentru opinia publică. Bine, importante pentru jocurile politice. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu, domnul Dragnea îi va mazili pe toți cei care au îndrăznit să i se opună.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul va putea emite ordonanțe și în vacanța parlamentară. Ce domenii sunt vizate de legea promulgată de Iohannis

Reacția Elenei Lasconi, după învestirea noului Guvern: „Au combinat cum au putut ca să nu-şi piardă influenţa”

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Partenerii noștri