Video&Foto O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
Este alertă de poluare în Bihor, după ce o galerie de mină s-a prăbușit, iar apa în zonă a devenit roșie. Cel mai probabil, mina s-a surpat din cauza cutremurului de 2,9 produs duminică în județ, spun cei de la Apele Române. S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să vină și primele rezultate.
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
Praful saharian sufocă România
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Alerta s-a dat joi dimineață, în Valea Borond, un afluent al Crișului Repede, județul Bihor. Inspectorii de la Apele Române Crișuri au mers în teren să verifice, după ce au primit sesizări că apa a devenit roșie.
În zonă se află o exploatare minieră, nefuncțională de circa 50 de ani, iar prăbușirea galeriei ar putea avea legătură cu seismul de 2,9, înregistrat duminică dimineața în Bihor.
"Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs recent în județul Bihor. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani. S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate.
Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei. Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.
Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate", au transmis, pe rețelele sociale, reprezentanții Apele Române.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News