Live

Adrian Năstase: Anchetarea jandarmului provocat de acei „reziști” dă un semnal de slăbiciune

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook

Anchetarea jandarmului care a lovit mai mulți oameni, la protestul de duminică, dă un semnal de slăbiciune din partea Jandarmeriei și a Minosterului Afacerilor Interne, susține Adrian Năstase, care amintește că Legea 550 pentru organizarea și funcționarea Jandarmeriei a fost aprobată în 2004, în perioada când era prim-ministru.

Adrian Năstase a scris pe blogul său că „datorită condițiilor meteo (poate că au fost și alte motive), numărul celor care au participat la manifestațiile de sâmbătă a fost semnificativ mai mic”.

De aceea, unele televiziuni de știri, poate pregătite în week end pentru aceste evenimente, aveau nevoie de subiecte „bombă”. Așa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat ca un „rezist” să-i bage în gură un gard de protecție, și, în loc să-l pupe pe frunte, a încercat să-l descurajeze, dându-i peste mâini sau așa ceva. În urma acestui „incident”, jandarmul este anchetat disciplinar”, a adăugat fostul premier.

El continuă pe același ton și afirmă că „deștepții care propuneau să fie darâmate gardurile de la Parlament și de la Guvern să propună și desființarea Jandarmeriei care, nu-i așa, îi impiedică pe cei care „își caută drepturile” în week end, pe străzi să se manifeste liber. Cred că și suporterii echipelor de fotbal care, în lipsa de performanță a acestora, își caută alte angajamente și alți sponsori, mai ales înainte de reînceperea campionatului, ar fi de acord cu această idee.”

Fotograful lovit de jandarm, în Piața Universității: Eram plin de adrenalină, dar am fost amețit minute bune

„Pe un ton mai serios, Legea 550 pentru organizarea și funcționarea Jandarmeriei, a fost aprobată în 2004, în perioada când conduceam guvernul. Ea a fost elaborată pe modelul jandarmeriei franceze și cu sprijinul tehnic al acesteia. Dacă vreți să vedeți atribuțiile sale, citiți articolul 29 din lege. Mai citiți și articolul 31, pentru a vedea cum pot interveni jandarmii atunci când sunt ultragiate forțele de ordine. Dacă nu e suficient, urmăriți imagini despre modul în care intervin forțele de ordine în Franța, Germania, SUA atunci când sunt încălcate regulile de desfășurare a manifestațiilor publice”, mai spune Năstase.

Fostul premier menționează și că „dreptul de a protesta pașnic este un drept constituțional”, însă susține că „regulile stabilite de forțele de ordine publică trebuie respectate” și „cei care le încalcă trebuie sancționați”.

„În aceste condiții, consider că anchetarea jandarmului provocat de acei „reziști” dă un semnal de slăbiciune din partea Jandarmeriei și a Ministerului de Interne. În acest fel, jandarmeria riscă să fie timorată și s-ar putea, că în alte situații, să nu-și mai facă datoria. Ancheta trebuie să-i vizeze, de fapt, pe cei care atacă jandarmii, aruncându-le în cap cu pietre din asfalt, care-i provoacă și care nu respectă indicațiile lor. Și ar trebui să și aflăm rezultatul anchetării acestora. Ei trebuie identificați și pedepsiți”, a subliniat Năstase.

Potrivit informațiilor de la această oră, nu au existat jandarmi răniți cu pietre la protestul de duminică, așa cum arată Adrian Năstase.

„Mă impresionează până la lacrimi numărul de jandarmi care au inscripționate pe jachete mențiunea „dialog”. Poate că, pe baza acestor experiențe, la ministerul pentru dialog social ar putea fi numit un jandarm... Funcția jandarmilor nu este una pedagogică. Educația civică nu o fac jandarmii.

Contractul social între cetățeni și „statul de drept” presupune nu doar drepturi ci și obligații. Între altele și respectarea celor care sunt prevăzute în legea 550/2004”, încheie fostul prim-ministru.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

Proteste masive în Georgia, unde un fost fotbalist a fost ales preşedinte al ţării. Era singurul candidat la președinție

Partenerii noștri