A fost lansat site-ul pentru situații de urgență RO-ALERT. R. Arafat: Sistemul merge şi pe telefoane vechi
Românii vor putea fi alertaţi pe telefon în caz de inundaţii masive, atacuri teroriste sau alte situaţii care le-ar putea pune viaţa în pericol. Sâmbătă a fost lansat site-ul sistemului pentru situații de urgență RO-ALERT, care le permite oamenilor să-şi configureze telefoanele. De luni, vor avea loc o serie de teste la nivel naţional, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Atac rusesc la granița cu România. Locuitorii din Tulcea și Constanța au primit mesaj RO-Alert: Pot cădea obiecte din spațiul aerian
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Deși este puțin probabil, a fi pregătit e obligatoriu
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
Aşa arată mesajul care va ajunge pe telefoanele mobile odată cu implementarea sistemului RO-ALERT. Sunetul nu se va opri până când mesajul de îndrumare nu este citit. Autorităţile sfătuiesc toţi oamenii să înceapă să îşi configureze telefoanele pentru a primi aceste alerte.
Cel mai important este prima dată să intraţi pe site-ul Ro-alert.ro. Acolo veţi vedea şi un filmuleţ de prezentare, dar și configurările pentru telefoanele pe care le deţineţi. Trebuie să ştiţi însă că pentru cei care deţin dispozitive cu sistem de operare IOS nu se ştie momentan cum se va face această configurare, vom afla abia în decembrie.
Începând din 17 septembrie, sistemul va fi testat la nivel naţional.
Raed Arafat, şeful DSU: Este un plan care include diferite județe, multe zone rurale, dar și municipii și orașe mari. Rugăm oamenii să intre să își configureze telefoane să primească mesajele și să înțeleagă cum funcționează acest sistem. Nu accesăm datele personale. Când ai activat telefonul pentru a primi mesajele, ele sunt ca niște mesaje radio, singura corelare este că ești în zona care primește mesajul.
Autorităţile spun că vor avea grijă ca şi cei care nu se descurcă să-şi configureze singuri telefoanele, să fie ajutaţi.
Raed Arafat, şeful DSU: De exemplu, duminica la biserică le spui oamenilor să vină cu telefonul și vine cineva de la IGSU sau de la STS să îi ajute. O să ajutăm oamenii în vârstă, care nu știu să configureze, să facă acest lucru. Cred că acum în orice casă măcar o persoană are un telefon care poate să își configureze telefonul. Nu este numai pentru smartphone sistemul, merge și pe telefoane vechi, s-ar putea ca cele vechi să aibă deja sistemul configurat. Sistemul permite transmiterea alertei atât în 2G, 3G, 4G, indiferent de tehnologie sau tipul terminalului, indiferent dacă are 20 de ani.
Ideea acestui sistem de alertare a venit după ce o furtună violentă a făcut ravagii în Timişoara anul trecut. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 13 milioane de lei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News