600 de schelete umane descoperite în 6 gropi comune, în Iași. Istorici: Ar fi vorba de soldaţi germani din Al Doilea Război Mondial
Sute de schelete şi fragmente osoase au fost descoperite, în ultimele săptămâni, în Iași. Rămășitele umane au fost găsite în gropile săpate pentru construirea unui nou cămin studențesc, scrie Ziarul de Iași. Lucrările au fost sistate, iar locul muncitorilor a fost luat de arheologi. Ar fi vorba de soldaţi germani din cel de-Al Doilea Război Mondial, cred istoricii, care spun că între schelete s-au găsit şi niste însemne militare germane. Parchetul de la lângă Tribunalul Militar Iaşi a deschis un dosar de anchetă.
Gropile săpate în spatele Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru ridicarea unui nou cămin studențesc, au scos la lumină o nouă bucată de istorie. În nici două săptămâni, numărul scheletelor descoperite acolo s-a dublat: de la 300 la sfârșitul lunii septembrie, la circa 600 acum. "Sunt foarte multe", confirmă surse din Institutul de Medicină Legală Iaşi pentru Ziarul de Iași.
Arheologii și istoricii cred că ar putea fi vorba de soldaţi germani din cel de-Al Doilea Război Mondial, îngropați în gropi comune, 6 la număr. Ipoteza ar putea fi întărită și de însemnele militare găsite printre schelete.
"Acolo se construieşte un cămin studenţesc cu 200 de camere. Lucrările au fost sistate, dar sperăm că nu vor fi mari întârzieri. Arheologii continuă activitatea de descărcare arheologică, sub supravegherea procurorilor militari şi sub paza jandarmilor”, a declarat rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. dr. Tudorel Toader.
Parchetul de la lângă Tribunalul Militar Iaşi a deschis o anchetă, fără a oferi prea multe detalii din dosar.
"Au fost găsite, într-adevăr, nişte însemne militare. Acesta este motivul pentru care am preluat noi cazul. Se continuă cercetarea la faţa locului, nu s-a clarificat toată situaţia", a declarat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, prim procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu.
În gropile comune, cadavrele par să fi fost aruncate la întâmplare. Unele victime par să fi fost împuşcate, în timp ce altele au mâini sau picioare amputate. "E greu de spus în acest moment dacă au fost executaţi sau în ce împrejurări au apărut acele gropi comune”, spun, pentru sursa citată, unii istorici de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
După ce procurorii vor ajunge la concluzia că toate probele au fost dezgropate, acestea vor fi clasificate şi studiate, pentru a se determina cauza morţii, mai scrie sursa citată.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News