Live

Video Gara Regală din Curtea de Argeș, în paragină. Echipa Digi24 a fost amenințată pentru că filma calea ferată acoperită de bălării

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
Echipa Digi24 a fost amenințată cu Poliția de angajații CFR doar pentru că a filmat dezastrul de la Gara Regală din Curtea de Argeș și liniile nefuncționale acoperite cu bălării. Foto: capturi video Statul la Stat/ Digi 24

Gara Regală din Curtea de Argeș continuă să se deterioreze. La funeraliile Regelui Mihai, autoritățile promiteau reabilitarea urgentă a clădirii, apoi s-au făcut că plouă. Șefilor CFR le-a luat nu mai puțin de cinci ani ca să încheie o banală licitație pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările de consolidare. Locul este acum părăsit și în paragină. Echipa Digi24 a fost amenințată cu Poliția de angajații CFR doar pentru că a filmat dezastrul de acolo și liniile nefuncționale acoperite cu bălării. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Era 16 decembrie 2017. Ultimul popas al regelui Mihai I, în Gara din Curtea de Argeș. O clădire, monument istoric, aflată într-o avansată stare de degradare.

Toma Petcu, reporter Digi24: Asta este intrarea principală în gară. Este încuiată, evident. Este ușa prin care a fost purtat sicriul cu Regele Mihai, în momentul în care a ajuns aici în Gara Regală din Curtea de Argeș. Atunci nu se putea vedea starea dezastruoasă în care se afla clădirea pentru că era acoperită cu un mesh. Atât au putut autoritățile să facă, să pună un mesh pe toată gara, să acopere toată gara, ca să ascundă mizeria sub el. Acum mizeria se vede, mai ales că au trecut niște ani de atunci.

Mimând jena că nu au fost în stare să reabiliteze gara, autoritățile promiteau atunci că lucrările vor începe urgent. Au trecut mai bine de cinci ani iar clădirea continuă să se degradeze. Locul este aproape complet părăsit. Nici măcar trenul nu mai criculă pe aici. Doar un automotor fabricat înainte de Al Doilea Război Mondial, care face naveta între Curtea de Argeș și Pitești de două ori pe zi. Apare și impiegatul. Prezența noastră pare că îl supără teribil. Ne transmite că este interzisă filmarea din zona liniilor dezafectate. 

„O să vadă cineva de prin Regională și mă ia la întrebări pe mine”

Impiegat: „Vezi că nu ai voie acolo. Spune-i colegului că nu are voie între linii cu așa ceva. Vedeți că eu sun Poliția, acum. Nu are voie acolo cu camera de luat vederi.

Toma Petcu, reporter Digi24: Acum?

Impiegat: „Da, nu are voie”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Păi se circulă pe acolo?

Impiegat: „Domnule, dar nu are voie, nu vedeți că sunt niște pancarde pe care scrie, nu aveți voie”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Dar aveți un singur tren pe prima linie.

Impiegat: „Dar nu contează, nu aveți voie acoloșa”.

Automotorul pleacă. Ne apropiem de impiegat pentru a ne lămuri de ce nu putem filma într-o zonă în care cresc doar bălării și ce ilegalitate comitem, din moment ce vrea să sune la poliție. Omul o ține pe a lui: e interzis și gata.

Toma Petcu, reporter Digi24: Și la Poliție de ce vreți să sunați?

Impiegat: „Păi că nu aveți voie. Uite, pe mine, dumneavostră filmați aici și pe mine, o să vadă cineva de prin Regională și mă ia la întrebări pe mine”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Șefii dumneavoastră.

Impiegat: „Da”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Că stă cineva între niște linii nefucționale.

Impiegat: „Da, între firele liniilor”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Dar nu sunt funcționale

Impiegat: „Ce dacă nu sunt funcționale. Ele sunt închise din punct de vedere legal, dar ele fac parte din...

Până la urmă nu a mai sunat la Poliție, însă și-a contactat superiorii de la Pitești. Ne cere să vorbim cu o doamnă care ar fi șefă de stație.

- „Nu aveți voie, este zonă de siguranță, nu vă jucați cu d-astea că, știți, nici eu nu pot să vin la dumneavoastră în grădină să fac nu știu ce.

Toma Petcu, reporter Digi24: Știți că sunt oameni care traversează pe aici, oameni care au case peste linii și...

-Dar asta e problema lor și e riscul pe care și-l... așa... dar dumneavosastră să îmi veniți dezinvolt să îmi filmați, nu este ok

Toma Petcu, reporter Digi24: Ia uitați-vă aici, bălării cât cuprinde, n-a mai trecut tren pe aici de ani de zile și pe toate liniile la fel, acolo la fel, plin plin de bălării. Și cu toate astea impiegatul ne spune să nu stăm aici, să nu filmăm aici, cheamă Poliția pentru că este riscant și nu avem voie. Păi uitați ce bălării sunt pe ele! Riscant, ce e riscant? Să iasă o vulpe să ne muște poate, sau de acolo altceva, un dihor care să ne muște că alt risc nu cred că există.

Toma Petcu, reporter Digi24: Domnule, sunt bălării, înțelegeți absurdul discuției și situației?

Impiegat: „Eu vă înțeleg, e logică treaba, da. Dar astea sunt ordinele noastre care trebuie respectate”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Păi și de ce aveți ordinele astea, asta vă întreb, de ce aveți ordine dacă sunt bălării pe șine?

Impiegat: „Vă spun eu de ce. Pentru că dumneavostră, puneți, filmați și ajunge pe undeva pe la regională, pe la domnul director și după aia zice că noi ce păzim acolo?”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Niște șine cu bălării, asta.

Impiegat: „Da, asta e, așa e în toată țara.

„Îmi vine să plâng”

Uitându-te la gară, începi să înțelegi de ce angajații CFR au alergie la camera de filmat. Totul este părăsit și în paragină. Doamna din imagine a venit tocmai de la București să vadă această clădire. Dezamăgirea este însă mare.

- ”Sunt uimită de cât de frumoasă este gara aceasta și lăsată în paragină cu bună știință. Este uimitor cum ne batem joc de valorile pe care le-am moștenit.

Toma Petcu, reporter Digi24: Aici cade tencuiala, de fapt varul cade, urmează și tencuiala, nici ea nu mai rezistă mult, aici a căzut de tot tencuiala, se văd cărămizile... Opa... Mai bine nu tragem că o să rămânem cu tot peretele în mână.

Pitești - Curtea de Argeș, un secol de arhitectură feroviară românească. Cam așa arată arhitectura feroviară românească, o bătaie de joc.

- ”Eu m-am născut aici, nu locuiesc, deci mi-am petrecut copilăria, dar de când o știu așa e gara, nimeni nu s-a ocupat de ea.

Toma Petcu, reporter Digi24: Dacă v-aș spune să caracterizați în două, trei cuvinte situația acestei gări, ce cuvine ați folosi?

- „Îmi vine să plâng”.

„Îi zicea critica de sus în jos"

Domnul din imagine este controlor pe automotorul care vine de la Pitești. Se așează pe o bancă în fața gării, pentru a se odihni. Nici lui nu îi convine ce se întâmplă, dar... ce poate face?! Situația îi aduce aminte de un scurtmetraj pe care l-a văzut prin anii ‘70 și care este cât se poate de actual.

Controlor: „Îi zicea critica de sus în jos. Directorul stătea la etajul cinci, arunca vina pe ăia de la patru, ăia de la patru pe ăia de la trei și așa mai departe, la parter era portarul și când au venit și l-au arătat toți cu degetul era pisica în față și i-a dat și el un șut, fir-ai a dracu, tu ești de vină.

Cu zâmbetul pe buze ne spune că este oltean și cel mai mult îi place să spună glume cu... olteni.

Controlor:Ce face olteanul când nu are ce face? Își face de lucru, se despoaie, își pune hainele pe marginea drumului și le păzește să nu le fure cineva.

De ce se naște olteanul cântăreț? Nici la festivalul de umor nu ai auzit-o pe asta. E treabă cu schepsis, trebuie să ai un pic de cultură muzicală: stă pe SOL și strigă FA. Păi, în ce se compune muzica, în cheia SOL și cheia FA.

Ne mai auzim. Vă mai așteptăm când o să avem aici LasVegas și cazinouri... Păi v-am zis, trei mii o sută și ceva e promisiunea, dar trebuie să avem răbdare”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Bine, promitem că venim, în anul trei mii o sută și ceva.

CFR a desemnat un constructor după 5 ani de la funeraliile Regelui Mihai, când au promis să demareze lucrările urgent

Marți, CFR a anunțat glorioasă că a fost desemnat un constructor care să realizeze lucrările. Costurile se ridică la 8,7 milioane de lei. Nu mai puțin de cinci ani, cât a trecut de la funeraliile Regelui Mihai, le-a trebuit șefilor CFR să organizeze o banală licitație. Care sunt cauzele întârzierilor, nu se știe. Am cerut explicații companiei feroviare însă nu am primit niciun răspuns. A aflat însă cîte ceva primarul din Curtea de Argeș.

Constantin Panțurescu, primar Curtea de Argeș: „Ce mi-aduc aminte este că a fost scoasă de vreo două ori la licitație, suma probabil că nu a fost tentantă, nu s-a prezentat nimeni, ulterior s-a reluat această licitație cu o sumă mai mare.

Și dacă lucrările ar începe de mâine, ceea ce nu e cazul, tot ar mai dura câțiva ani până când gara va fi adusă la strălucirea de altă dată. Încă o pată pe obrazul politicienilor și funcționarilor de astăzi care par a nu înțelege adevărata valoare a moștenirii pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștrii. Moștenire pe care care și ei trebuie să o ducă mai departe, mai ales atunci când dețin funcții publice și au putere de decizie.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

2025, anul austerității, dar nu pentru toți: Noua indemnizație a șefilor CFR s-a dublat față de cea din 2023

Punctualitatea nemțească devine o amintire: Trenurile Deutsche Bahn au înregistrat întârzieri record în 2024

Condițiile în care studenții își pot cumpăra bilete de tren reduse. Anunțul CFR

Rușii vor să își camufleze transporturile militare pentru a le apăra de drone. Soluția propusă, eșec din start

Partenerii noștri