Live

Galerie Foto 75 de ani de când s-a sinucis Adolf Hitler. Cum au arătat primele pagini ale ziarelor vremii

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

În data de 30 aprilie 1945, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a sinucis în Berlin, potrivit documentelor oficiale. Odată cu el și-ar fi luat viața și Eva Braun, femeia care i-a fost alături mai mulți ani și cu care s-a căsătorit cu o zi mai devreme.

În primăvara anului 1945, Germania nazistă era într-o situație disperată, foarte aproape de înfrângere, după ce principalii aliați europeni îl abandonaseră pe Adolf Hitler. În aprilie 1945, armata sovietică a ajuns la Berlin. Adolf Hitler se afla într-un buncăr amenajat în centrul capitalei Reich-ului, alături de câțiva apropiați și de Eva Braun. În 29 aprilie, a decis să se căsătorească cu ea, după ce ani la rând refuzase categoric să facă acest lucru.

A doua zi, când trupele sovietice au ajuns lângă Cancelaria Gemaniei, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis pentru a nu fi făcuți prizonieri. Cadavrele au fost duse în craterul unei bombe, iar unul dintre ultimii colaboratori care îi rămăsese loial lui Adolf Hitler, Otto Gunsche, a stropit cele două cadavre cu benzină și le-a dat foc.

Atunci, vestea morții lui Adolf Hitler a apărut în toate ziarele vremii, cu titluri uriașe.

În 2 mai, ultimii apărători ai Berlinului s-au predat, iar în 8 mai 1945, liderii Germaniei naziste care mai rămăseseră în viață au semnat capitularea. În Moscova trecuse de miezul nopții, de aceea Stalin a decis ca sovieticii să serbeze victoria în 9 mai.

Arderea cadavrului lui Hitler a dat naștere unor legende potrivit cărora dictatorul nazist ar fi scăpat și s-ar fi refugiat în Argentina sau în Brazilia.

Adolf Hitler rămâne unul dintre cei mai detestați oameni din istorie. Politica sa expansionistă agresivă este considerată principala cauză a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi omenești colosale. De numele său sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa, precum și lichidarea adversarilor politici din Germania.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea lui Wojtek: ursul „soldat” al armatei poloneze în Al Doilea Război Mondial

Soldatul care i-a cruțat viața lui Hitler în Primul Război Mondial. Cum o decizie de moment ar fi putut salva 70 de milioane de vieți

Disputa care amenință să distrugă relațiile dintre Ucraina și unul dintre cei mai mari aliați ai săi în lupta contra Rusiei

Epava „navei-fantomă a Pacificului”, singurul distrugător american capturat de japonezi în al Doilea Război Mondial, a fost găsită

Partenerii noștri