Cum se produc traumatismele hepatice și ce trebuie să facem în astfel de situații
Traumatismele hepatice pot pune viața în pericol prin hemoragii severe, astfel că pacienții cu suspiciune de leziuni traumatice ale ficatului trebuie să se ajungă cât mai repede la spital. Cum se produc, cum sunt diagnosticate și cum sunt tratate traumatismele hepatice aflăm de la Dr. Ionuț Duduș, medic specialist chirurgie generală.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Cel mai frecvent, traumatismele hepatice, adică leziuni ale ficatului, pot apărea în urma accidentelor de circulație și a unor răni penetrante, cum sunt cele produse de armele de foc sau prin înțepare. Leziunile variază de la mici colecții de sânge la rupturi în profunzimea ficatului. Imediat după producerea traumatismului, există riscul de hemoragie internă, deoarece ficatul este un organ foarte bine vascularizat. Persoanele cu leziuni hepatice pot prezenta semne și simptome de șoc hemoragic, dar și de peritonită acută, deoarece sângele se revarsă în cavitatea peritoneală.
În cazuri foarte rare, atunci când leziunile sunt mici, ele se pot vindeca fără tratament. Pacienții cu traumatisme ale ficatului trebuie întotdeauna să fie internați și monitorizați atent, deoarece hemoragia se poate înrăutăți. Tratamentul poate include transfuzii de sânge, precum și proceduri non-chirurgicale de oprire a hemoragiei. În cazul traumatismelor severe sau atunci când sunt lezate și alte organe din abdomen, intervin medici specializați în chirurgia ficatului, pentru a remedia toate problemele și a opri hemoragia.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News