Cum se produc traumatismele hepatice și ce trebuie să facem în astfel de situații
Traumatismele hepatice pot pune viața în pericol prin hemoragii severe, astfel că pacienții cu suspiciune de leziuni traumatice ale ficatului trebuie să se ajungă cât mai repede la spital. Cum se produc, cum sunt diagnosticate și cum sunt tratate traumatismele hepatice aflăm de la Dr. Ionuț Duduș, medic specialist chirurgie generală.
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Cel mai frecvent, traumatismele hepatice, adică leziuni ale ficatului, pot apărea în urma accidentelor de circulație și a unor răni penetrante, cum sunt cele produse de armele de foc sau prin înțepare. Leziunile variază de la mici colecții de sânge la rupturi în profunzimea ficatului. Imediat după producerea traumatismului, există riscul de hemoragie internă, deoarece ficatul este un organ foarte bine vascularizat. Persoanele cu leziuni hepatice pot prezenta semne și simptome de șoc hemoragic, dar și de peritonită acută, deoarece sângele se revarsă în cavitatea peritoneală.
În cazuri foarte rare, atunci când leziunile sunt mici, ele se pot vindeca fără tratament. Pacienții cu traumatisme ale ficatului trebuie întotdeauna să fie internați și monitorizați atent, deoarece hemoragia se poate înrăutăți. Tratamentul poate include transfuzii de sânge, precum și proceduri non-chirurgicale de oprire a hemoragiei. În cazul traumatismelor severe sau atunci când sunt lezate și alte organe din abdomen, intervin medici specializați în chirurgia ficatului, pentru a remedia toate problemele și a opri hemoragia.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News