Ce este brahiterapia și când este indicată
Brahiterapia sau radioterapia internă este un tratament cu radiații avansat, folosit şi în tratarea cancerului de endometru. Prin această tehnică., medicul poate administra doze mari de radiație în zona afectată. Despre tratamentul acestui tip de cancer discutăm cu dr. Sorin Bogdan, medic specialist Radioterapie.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Cancerul de endometru apare prin degenerarea neoplazică a celulelor care căptușesc interiorul uterului, în cavitatea uterină. Factorii de risc pentru apariția cancerului endometrial includ obezitatea, tratamentele cu estrogeni la menopauză, administrarea de tamoxifen pentru prevenția sau tratamentul cancerului de sân, sindromul metabolic, diabetul zaharat tip 2, istoricul familial de cancer endometrial, vârsta înaintată.
De cele mai multe ori, tratamentul constă într-o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea completă a uterului (histerectomie), dar în stadiile avansate ale bolii sau în caz de recidivă tratamentul este multimodal, incluzând și radioterapia sau chimioterapia alături de chirurgie. Brahiterapia este o metodă modernă de radioterapie, care se efectuează prin introducerea unor implanturi radioactive în imediata vecinătate a tumorii. În acest fel, medicul poate administra o doză mare de radiații în țesutul tumoral, limitând iradierea țesutului sănătos din jur. Procedura nu este dureroasă și se poate realiza fără internare, iar recuperarea este rapidă, pacienta putând să-și reia imediat activitatea obișnuită.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News