Care pot fi complicațiile litiazei urinare netratate
Litiaza urinară, adică pietrele la nivelul căilor urinare, trebuie tratată înainte de apariţia complicaţiilor. De ce se ajunge în acest stadiu, cât de frecvente şi cât de grave pot fi aceste complicaţii, discutăm cu dr. Rucsandra Manu, medic primar Urologie.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Litiaza reno-urinară provoacă dureri intense pacientului și poate duce la complicații grave, de aceea trebuie tratată cât mai repede. Procedura ESWL – litotriția extracorporeală cu unde de șoc – este cea mai eficientă metodă terapeutică. Intervenția este minim invazivă și presupune spargerea calculilor renali prin unde de șoc produse în afara organismului. Ulterior, fragmentele rămase, de mici dimensiuni, vor fi eliberate prin urină. ESWL este utilizată pentru 85% din pacienții cu litiază urinară, fiind indicată pentru calculi cu diametrul de 1–2 cm, rareori și în caz de litiază multiplă sau pentru pietre mai mari de 3 cm. Recuperarea pacientului este rapidă, fără dureri.
Dacă litiază urinară a produs deja complicații (insuficiență renală sau retenție urinară), atunci operația clasică este singura soluție. Hidratarea corectă și regimul alimentar fără sare sunt soluții recomandate pentru a preveni formarea calculilor renali, iar un control medical anual la medicul urolog, urmat de o ecografie, ajută la descoperirea din timp a litiazei, astfel încât să nu fie necesar un tratament complex.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News