Vremea vinului la Diosig. 2018 este un an bun pentru producătorii din capitala vinului din Bihor
2018 este un an prielnic pentru producătorii de vin din comuna bihoreană Diosig, o zonă cu o istorie de peste 600 de ani în producerea vinului. Viile au fost culese la începutul lunii septembrie, iar viticultorii laudă calitatea strugurilor foarte dulci, numai buni pentru începerea procesului de vinificație.
Vinul spumant, tot mai cumpărat de români în ultimii ani
Vin românesc, mai bun cu bani europeni
Sfaturi pentru o masă reușită de Paște de la dr. Mihaela Bilic
Cum a fost salvat de sovietici un vin unic în România
Dr. Mihaela Bilic recomandă: Superalimente pentru imunitate
Șampanie transformată în dezinfectant
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Dan Corbuț e unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din nord-vestul României, dar și un pasionat de vinuri. Se ocupă de viticultură de un deceniu, iar de anul acesta a început să comercializeze vin din producţia proprie. Este proprietarul a două hectare de viță de vie în Diosig, localitate cunoscută drept capitala vinului din Bihor
"Zona Diosig, eu zic că este una dintre cele mai bune zone pentru strugurii albi din țară. Vinurile de aici au o aciditate bună, care îi dă o prospețime vinului foarte frumoasă", susţine Dan Corbuț, viticultor.
„E foarte important la vie să ai o formă de expunere cât mai bună la soare și să ai zona de calcar în roca mamă, deci profilul de sol și zona asta le combină pe amândouă", spune Dorin Popa, oenolog.
Deoarece în Diosig strugurii au fost culeşi la începutul lunii septembrie, viticultorii au început procesul de vinificație. Mustul obținut din struguri stă la fermentat timp de 2 săptămâni
„Avem aici o capacitate de 5000 de litri pentru vinul alb. În aceste bazine de inox introducem mustul și în aceste bazine el va începe să fermenteze controlat, printr-o manta de răcire", a explicat Dan Corbuț.
După fermentație, vinul urmează să fie depozitat în butoaie speciale.
"Vinul roșu trebuie păstrat în aceste bariculi care sunt din lemn de stejar, le păstrăm în baric aproximativ 8-10 luni, chiar un an, după care îl îmbuteliem."
În Bihor există peste 100 de producători de vin. Cele mai răspândite soiuri de struguri sunt Pinot gris și Sauvignon blanc, iar prețul unui litru de vin variază între 20 şi 30 de lei.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News