Live

Vocile Bihorului | Stâna de Vale, un nou început?

Data publicării:

Invitat miercuri, la Vocile Bihorului, jurnalistul Mircea Chirilă a vorbit despre posibilitatea ca în Stâna de Vale să demareze un amplu proiect de investiţii. Deţinută de fraţii Micula, staţiunea oferă puţine locuri de cazare, iar starea pârtiilor este departe de exemple care vin din Slovacia sau chiar Ucraina. "Ar fi foarte bine pentru Oradea să se facă acest proiect", crede jurnalistul.

Amenajată la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, Stâna de Vale era la acea vreme una dintre cele mai luxoase stațiuni din această parte a Europei. Declinul a început în perioada comunistă, iar privatizarea de după Revoluție a aruncat-o într-un veritabil con de umbră.

Mircea Chirilă, directorul săptămânalului Bihoreanul: "Noi aici ar trebui să vorbim de ce a fost şi ce ar trebui să fie Stâna, acum e complet părăginită. Pentru cei tineri ar trebui să le amintim că a fost o staţiune de lux, nu oricine putea sa ajungă acolo. Pe vremea comuniştilor nu oricine avea acces acolo, iar înainte de război aici venea high-life-ul oraşului."

Jurnaliștii săptămânalului Bihoreanul au aflat de intenția magnaților bihoreni de a revigora Stâna de Vale în urma solicitării unor avize și acorduri de mediu. Acestea indică, crede jurnalistul Mircea Chirilă, o intenție concretă de a reface fața stațiunii.

"Am luat legătura cu ei şi, contrar aşteptărilor, ni s-a explicat cam ce vor să facă acolo. Pentru început ar vrea să facă o pârtie, un restaurant la baza ei şi unul de belvedere în vârful ei, sigur că mai au nevoie de anumite avize sau acorduri, însă o staţiune de iarnă fără pârtii nu se poate imagina."

Lucrarile care pot costa zeci de milioane de euro, ar urma să fie susținute dintr-un fond de investiții, crede jurnalistul Mircea Chirila. Asta în condițiile în care Ioan și Viorel Micula pot pune la dispoziție cele peste 78 hectare de teren deținute în Stâna de Vale.

Mircea Chirilă, directorul săptămânalului Bihoreanul: "Dacă noi vom reuşi, prin investiţii private sau prin efortul CJ Bihor, să punem în valoare munţii Apuseni, chiar vom deveni judeţ turistic. Oradea îşi face treaba, Băile Felix la fel. Dar e păcat de zona asta care va fi mai uşor de vizitat odată cu acest drum al Apusenilor."

Drumul Apusenilor va fi o legătură rutieră între Beiuş şi Remeţi, prin Stâna de Vale, şi va avea o lungime de peste 43 de kilometri. Această investiţie a Consiliului Judeţean Bihor, estimată la peste 21 de milioane de euro, va fi finanţată din fonduri europene.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Parlamentul va adopta proiectul pentru eliminarea inechităților privind pensiile militare, la jumătatea lunii noiembrie, spune Ciolacu

Muzeul Național de Istorie va fi restaurat. E cel de-al doilea cel mai mare monument istoric consolidat din România

Giga-proiectul Neom utilizează 20% din tot oțelul din lume. Cum va arăta orașul futurist care e construit cu orice preț

Partenerii noștri